Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Mei 2019 Rijnland-Palts en Lotharingen Deel 3

Mei 2019 Rijnland-Palts en Lotharingen Deel 3

In het eerste deel beschreven we hoe de reis aanving en ons in Lotharingen bracht. Deel twee voerde ons verder via Lac de Madine en Etang de Lachaussée naar Sieck-les-Bains. Dit laatste deel beschrijft onze doorreis naar Saarburg en de Hautes Fagnes. Daarna naar huis.

Saarburg

…..En verder gaat het, zo’n 30 km omhoog naar Duitsland. Dat duurt even wat langer dan het gedachte halfuurtje vanwege werkzaamheden en omleidingen. Gelukkig allemaal te doen op deze smalle binnendoortjes met onze ietwat uit de kluiten gewassen camper.

Na een prachtige rit door het mooie landschap komen we aan in Saarburg. We willen eerst nog wat boodschappen in de stad, maar komen helaas de binnenstad niet in (gesloten voor >3,5 ton). We weten even niet zo snel hoe om te rijden, dus dan maar direct door naar de gigantische CP (ruimte voor meer dan 100 campers). Daar zijn we wel even benauwd voor. We houden niet zo van drukte, maar in dit voorseizoen valt het gelukkig mee. Faciliteiten zijn goed: er is een terrasje waar je kaffee und kuchen of ijs kunt krijgen, ze verkopen er ook nog wat streekproducten (spreek: wijn), de bakker komt iedere ochtend vroeg langs èn er is zelfs een worstenautomaat voor als je acuut de behoefte krijgt om te barbecueën :).

Tegenover Camperplaats
Tegenover Camperplaats
Weg naar Saarburg
Weg naar Saarburg

Een warm bad

De CP ligt vlak bij het stadje en de fietspaden zijn prima. Wat een prachtig stadje is Saarburg! Een dikke aanrader. Waar Cochem het kennelijk moet hebben van zijn naam heeft dit stadje het ècht. De infrastructuur is goed onderhouden, er is van alles te doen: stoeltjeslift, fietstochten, musea, de burcht, wandeltochten door de wijngaarden, you name it….

Raadhuis
Raadhuis
Klein Venetië
Klein Venetië
Gezelligheid
Gezelligheid
De Waterval
De Waterval

De sint Laurentius kerk in het centrum van de stad is een apart gebouw: de toren heeft maar liefst twee torenspitsen. Ook binnenin is de kerk apart. Je vind er o.a. een modern vormgegeven statiën galerij (de kruisweg ).

St Laurentiuskerk
St Laurentiuskerk
Interessante Statiën
Interessante Statiën

Als je met de stoeltjeslift naar boven gaat, kun je verschillende wandelingen maken, waaronder door de wijngaarden terug naar Saarburg. Aanrader!

Stoeltjeslift
Stoeltjeslift
In de verte de camperplaats
In de verte de camperplaats

Saarburg van bovenaf
Saarburg van bovenaf

Rijke natuur

 

Rijke natuur

It's a giant riesling!

 

It’s a giant riesling!

Zonder woorden

 

Zonder woorden

Saarburg heeft maar liefst drie musea: de oude klokkengieterij, het molenmuseum en het Amuseum, met verschillende oude ambachten.

Klokkengieterij

 

Klokkengieterij

Molenmuseum

 

Molenmuseum

Oude beroepen in het Amuseum

 

Oude beroepen in het Amuseum

 

Het molenmuseum van buitenaf.
In de hoek een schoepenrad, waarmee de molen werd aangedreven

Ook de omgeving van Saarburg is prachtig en er zijn prima fietspaden langs de Saar, waar je urenlang kunt genieten van al het moois.

Goede fietspaden

 

Goede fietspaden

Werk aan de wijnwinkel

 

Werk aan de wijnwinkel

En dan is er natuurlijk nog de burcht, waaraan Saarbug zijn naam ontleent.

Schitterend Saarburg

 

Schitterend Saarburg, met burcht

Vanaf de Burcht

 

Vanaf de Burcht. Achter de tweede brug ligt de Camperplaats

Hier komen we zeker nog eens terug, al is het om de CP als uitvalsbasis voor bezoeken aan de omgeving te gebruiken. Node nemen we afscheid en rijden langs de Duits-Luxemburgse grens langs de Sûre omhoog richting de Hoge Venen. In Luxemburg nog wel even tanken, dat scheelt veel pegels!

Hautes Fagnes

Ons doel is Baraque Michel, maar bij aankomst is het meteen duidelijk dat dit geen overnachtingsplek voor campers is. Een kale parkeerplaats, pal aan de weg. Daarom rijden we een paar kilometer terug naar Signal de Botrange. Bij dit restaurant is een grote, wat meer beschutte parkeerplaats waar meer campers staan.

 

Signal de Botrange

Uitzicht vanaf Signal de Botrange

 

Uitzicht vanaf Signal de Botrange

Helaas blijkt wandelen in het veen hier niet mogelijk zonder gids. Je kunt er wel omheen fietsen, maar we willen echt door het veen wandelen. Daarom rijden we anderhalve kilometer terug naar Mont Rigi, dat op dit moment wordt verbouwd. Je kunt hier op een plankier door het Fagne de Polleur wandelen.

Veenpluis

 

Veenpluis

Fagne de Polleur

 

Fagne de Polleur

Orchidee - Rietorchis?

 

Orchidee – Rietorchis?

Wandelen op plankier

 

Wandelen op plankier

Waterdrieblad

 

Waterdrieblad

Gerande Oeverspin

 

Gerande Oeverspin

Mos

 

Mos

Beekje in het veen

 

Beekje in het veen

Een rondje van 3 km is voor ons wel even genoeg, na alle in spanningen van de laatste dagen. Wederom een fijne plek die we graag aanraden. We overnachten dus in Signal.

Terug naar huis

We zijn best moe en een dag eerder dan gepland rijden we ‘in één ruk’ terug richting huis. Daar hebben we – vlak bij – aan ‘de Veense Bukker ‘ een fijn adresje om een nachtje bij te komen, de camper van binnen te reinigen en grijs en zwart water af te laten. Zo kan NO-MAD de volgende dag weer pico bello richting de stalling in afwachting van het volgende avontuur.

Voorgaande delen: