. Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Mei 2019 Lotharingen en Rijnland-Palts Deel 1
Cochem - Markt

Mei 2019 Lotharingen en Rijnland-Palts Deel 1

Mei 2019: We hebben drie weken de tijd om een trip te maken die gaat verlopen als speurtocht waarvan de opdrachten bij aanvang nog niet bekend zijn. Een ding staat vast: we beginnen in België en laten de route verder voornamelijk afhangen van het weer. Waarschijnlijk Lotharingen, maar alles is bespreekbaar: van Zuid-Frankrijk tot Polen of Tsjechië. And so the journey begins…

Toon je waardering en abonneer je. Het is gratis en je helpt ons er echt mee!
Je dingt automatisch mee als we een winactie organiseren en je krijgt bericht als er een nieuwe post online gaat.

Kermt & Herk-de-Stad

Onze reis brengt ons als eerste bij familie in België. Er is geregeld dat onze camper naast de tuin van buurman Willy mag staan. We mogen zelfs inprikken op een stroompunt in zijn tuin. Mooi geregeld en zeer bedankt, Willy!

NO-MAD strak geparkeerd bij Willy
NO-MAD strak geparkeerd bij Willy.
Park Olmenhof, Herk-de-Stad
Park Olmenhof
Park Olmenhof
Volkstuin
Volkstuin

Zoals het familiebezoek betaamt, zijn we niet héél erg actief deze dagen, maar wel bezoeken we een gemeenschappelijke volkstuin in Herk-de-Stad. Dat levert al vast wat verse groenteproducten zoals bloemkool, radijs en spinazie op, die we later lekker met de verse eitjes in gerechten verwerken. Tevens wandelen we nog wat in Park Olmenhof en Harlas. De eerstvolgende stop staat al langer op de wensenlijst en ligt op een steenworp afstand.

Kattevennen – Hoge Kempen

Van Kermt uit gaat het met een kattensprongetje naar Kattevennen, een van de ingangen van het Nationaal Park de Hoge Kempen. Je staat hier gratis en stroom en water kost je –na aanmelding- €5,-. Even verderop is een activiteitengebouw rond het thema astrologie, waar wij echter niet voor opteren. Wel wandelen we een bescheiden rondje in het omliggende bos. De volgende dag volgt een kille fietstocht van 22 km, o.a. langs het C-mine complex. Je bevindt je hier immers in een voormalig steenkolenmijn gebied.

mijnafval
Mijnafval
B-Mine
Thor Park
verlaten spoorweg
Verlaten spoorweg
C-mine 1
C-Mine

Het fietstochtje brengt ons ook langs het Thor park, het voetbalstadion van KRC Genk (ook wel de Goal Mine genoemd) en het centrum van Genk. Verder brengen we de koude tijd in onze camper door met het ontvangen van nog meer familie en het verrichten van wat klusjes.

Zo hebben we nu een 12V sigarettenaansluiting, aangesloten op de huishoud-accu bij onze L-zit. Eigenlijk te gek voor woorden dat een premium merk als Carthago zoiets die niet standaard meelevert. Zelfs in 2012 was dit echt geen overbodige luxe. De Hoge Kempen hebben zeker nog meer te bieden, zoals bij voorbeeld de Mechelse Heide en het centrum van Genk ziet er ook veelbelovend uit, maar dat gaat allemaal verder niet deze trip aan bod komen.

Het weer blijkt ons niet gunstig gezind. Overal in Europa is het slecht, maar in Noord Frankrijk lijkt het later in de week beter te worden. Dus, wat doen we? Verder via België of een omweg via Duitsland? België betekent grote steden bezoeken en/of koude overnachtingen in de Ardennen. Het wordt Duitsland.

Andernach

Dat we hier terecht komen is dus niet tevoren gepland. Daardoor hebben we ook geen enkel verwachtingsbeeld van Andernach, maar wat een leuke stop is dit! Zelfs het weer doet het beter dan verwacht. We komen aan op een drukke CP met veel plaatsen en verwachten achteraan te moeten staan. Dan blijkt er toch een plekje met uitzicht op de rivier vrij te zijn. In dit geval is dat de Rijn en er komen heel wat joekels van duwboten en vrachtschepen langs. Never a dull moment met zo’n uitzicht!

CP Andernach
Cochem - Middeleeuws Tolpoortje
Middeleeuws Tolpoortje

Het stadje is al-ler-char-mantst met een Romijns verleden en – uiteraard- hebben er in de middeleeuwen diverse ridders hun hand opgehouden door middel van tolheffing. Die historie is rijkelijk bewaard gebleven in dit stadje. Jammer is wel dat in dit voorseizoen het nog niet erg druk is in de horeca. Andernach is verder bekend om de grootste koudwatergeiser van de wereld, die een hoogte tot 60 meter kan bereiken. Er is een geiser museum en de geiser zelf bereik je per rondvaartboot.

Andernach - Rijnpoort
Andernach – Rijnpoort
Andernach - Rijnpoort
Rijnpoort
Andernach - Kasteel (12e eeuw)
Kasteel (12e eeuw)
Andernach - Mariendom (12e eeuw)
Mariendom (12e eeuw)
Andernach - Helmwartstoren
Helmwartstoren
Andernach - Historisch stadhuis
Historisch stadhuis
Andernach - Ronde Toren
Ronde Toren met kanonsgat
Andernach - Stadsmuur
Stadsmuur
Andernach - Markt
Markt
Andernach - Kraan (ca 1560)
Kraan (ca 1560)

In het hoogseizoen met een lekker zonnetje erbij zitten de liefelijke terrasjes vast en zeker vol. Nu lijkt er alleen plaats voor het nachtleven en gokken. Een ander keertje nog maar eens terug?

Een onverwacht intermezzo

Als je van Andernach richting Lotharingen wilt, dan kom je automatisch langs de Moezel. Het is maar een kort stukje vanuit Andernach, maar we rijden liever niet via de hoofdwegen. Het lijkt ons leuk om deze etappe helemaal langs het water af te leggen. Dat hadden we misschien beter niet kunnen willen. Het stuk langs de Rijn blijkt niet langs het water te gaan. Sterker nog, vanaf Andernach zie je nauwelijks de rivier liggen.

De weg voert ons wel door kleine dorpjes, waar op verschillende plekken om-en-om langs de weg geparkeerd mag worden. Hierdoor wordt de weg één grote chicane. Bij een tegemoetkomende harmonicabus moeten we uitwijken en zien een verkeersspiegel op het trottoir over het hoofd. Krak, Pats, Boem! Verkeersspiegel omver en wij een forse vertraging. Gemeentewerken erbij, Burgemeester erbij, Politie erbij, enfin, kennis gemaakt met zowat het hele dorp. Aanvankelijk lijken we nauwelijks schade te hebben. Later blijkt de bovenzijde van de luifel toch wel een forse deuk te hebben. Ach, ja… Van de weeromstuit laten we een kort bezoek aan Koblenz maar zitten na deze vertraging.

Valwig – Cochem

Wat later op de dag komen we na wat kunst en vliegwerk (lage tunnels; smalle wegen) dan toch via en prachtige rit langs de moezel aan in Cochem. Mijn God! Er is hier geen doorkomen aan. Nauwelijks camperplekken en de plekken die er wel zijn, zijn alleen toegankelijk voor kleinere campers. Daar staan al vijf of zes campers te wachten op een plekje. Gelukkig hebben we een alternatieve plek in gedachten: Aan de overkant van de Moezel, zes kilometer verderop ligt Valwig. Gratis een ruime plaats met uitzicht op de Moezel en met gratis gebruik van het toilet.

Cochem - Valwig CP
Cochem – Valwig CP
Fietsroute Valwig - Cochem
Fietsroute Valwig – Cochem

De volgende ochtend rijden we op onze e-vouwfietsen (gelukkig was het droog) naar Cochem. Mooi ritje.

Cochem - Reichsburg
Cochem – Reichsburg
Cochem - Enderpoort
Enderpoort
Cochem - Markt
Markt
Cochem - Steile straten
Steile straten
Cochem - Standbeeld St Maarten
Standbeeld St Maarten

Kastelen hebben we genoeg van binnen gezien en dus gaat het ons om het stadje zelf. Dat valt wat ons betreft wat tegen. Erg druk en toeristisch. Dat kun je eigenlijk ook wel een beetje verwachten. Maar het zijn echt maar drie straten en je bent er al weer doorheen. Hier komen we denkelijk niet terug. De omgeving is prachtig, maar bij dit weer geen optie. We gaan verder.

Bitche

En door rijden we, richting Frankrijk. De Elzas of Lotharingen? Of allebei?. We weten het nog niet, Maar de volgende stop kiezen we net over de grens met Duitsland, namelijk in Bitche. Dan kunnen we nog alle kanten op. Bitche zelf heeft niet veel om het lijf, maar de camperplaats ligt op de parkeerplaats van de citadel, een oud fort, dat ook een onderdeel vormde van de Maginot-linie. Interessant genoeg om er eens een kijkje te nemen.

Bitche
Bitche
Bitche2
Bitche3
Bitche4

Een indrukwekkend geheel, dat ook onze nieuwsgierigheid triggert om meer van de Maginot-linie te bezoeken, maar dat dus een andere keer. De CP zelf heeft 5 plaatsen en een sanivoorziening, maar op de rest van het parkeerterrein mag je (gedoogd) ook overnachten. Dat zal in het hoogseizoen misschien wel veranderen. Er zijn toiletten aanwezig en je kunt als de eigenlijke camperplekken bezet zijn, nog wel van de sanivoorzieningen gebruik maken.

Bitche - Citadel
Bitche – Citadel
Bitche - Citadel5
Citadel2
Bitche - Citadel3
Mooi uitzicht
Bitche - Citadel4
De oprit
Bitche - Citadel2
Veilig is anders
Bitche - Citadel6
Bitche -Citadel
Bitche - Citadel7
Een mooi complex
Bitche - CP vanaf Citadel
CP vanaf Citadel

Zo hoog op de heuvel is het nog steeds erg koud en winderig, dus gaan we verder richting Lotharingen. Sorry Elzas, een andere keer dan maar.

Lotharingen ten top – Le Grand Ruisseau

We rijden zo’n 70 km door richting West, maar blijven in het regionale natuurpark van Lotharingen om te overnachten op een heel liefelijk plekje aan het meertje Le Grand Ruisseau. Wat een genot. Nauwelijks autoverkeer en verder alleen maar karekieten, koeten, koekoeken en kikkers. En een stuk of wat Zwarte Wouwen. Een wandeling of een fietstochtje zit er hier helaas niet in. Geen mogelijkheden hiertoe. Dan toch alleen maar genieten van de rust? Ook best!

Ruisseau1
Ruisseau2
Ruisseau3
Ruisseau4
Ruisseau5
Ruiss
Ruisseau6
Ruisseau6
Ruisseau7
Ruisseau8
Ruisseau9
Ruisseau10
Ruisseau11
Ruisseau12

Rechicourt-le-Chateau

De volgende ochtend trekken we verder Lotharingen in en gaan we eerst buurten bij de sluis van Rechicourt-le-Chateau. Deze sluis is gebouwd in 1965 en vervangt met zijn 15,38 meter hoogte maar liefst zes oude sluizen. Dat levert de schepen een tijdwinst op van zo’n twee uur. We nemen de gelegenheid te baat en maken een wandeling langs het Marne-Rijkanaal, waar deze sluis deel van uitmaakt. Het kanaal loopt van Vitry-le-François (Marne) via de Moezel naar Straatsburg (Rijn) en gaat dus deels door Lotharingen.

Rechicourt – Nieuwe Sluis
Rechicourt2
Rechicourt3
Rechicourt - Oude sluis
Oude sluis

Liverdun

Het belooft beter weer te gaan worden en we willen graag naar een dorp of stadje langs het water. Het wordt Liverdun aan de Moezel, net even buiten het regionale natuurpark Lotharingen, maar who cares?. In de bocht van de rivier ligt het dorpje op een rots. De camping annex camperplaats ligt aan de rivier. Naar de ingang is het even zoeken, maar je moet na de brug NIET direct linksaf. Dat loopt dood. We rijden door tot aan het stoplicht en gaan daar linksaf. Zo wordt je om de camping heen geleid en kom je binnen via de andere kant.

Naast de camping ligt een CP. Je kunt er gratis staan en er is een sani-voorziening naast de ingang van de camping. Verder zijn er geen faciliteiten, maar die hebben we met onze daglichtpanelen en toilet aan boord ook niet nodig. De Walen die even later ons uitzicht komen blokkeren (er was echt plaats zat, messieurs/dames) hebben kennelijk geen toilet aan boord want terwijl hij het hondje uitlaat, laat meneer ook even pal voor onze camper zijn slurf uit….

Liverdun vanaf de CP
Liverdun vanaf de CP
Liverdun
Liverdun
Moezelbocht bij Liverdun
Moezelbocht bij Liverdun
Eglise Saint Pierre
Eglise Saint Pierre
Gevelsteen Bakker
Gevelsteen Bakker
Leuk hoekje
Leuk hoekje
Leuk hoekje2
Leuk hoekje2
Hotel 1900
Hotel 1900
Het washuis
Het washuis
Chateau Corbin
Chateau Corbin

Enfin, we staan één nacht op de CP, maar het weer wordt inderdaad beter. Daarom verkassen de volgende ochtend naar de camping (€16,- ACSI). We hebben weliswaar een inverter, waarop we wat spulletjes op 230 kunnen laten draaien, maar die e-bikes trekken daarvoor toch te veel stroom. Dat vereist een landlijn. Verder moeten we ook een wasje draaien en een lekkere hete douche is ook niet weg. We hebben tot nu toe in de camper gedoucht. Gaat prima, maar wel wat krap. Na het bezoek aan het charmante stadje gaat de geplande fietstocht vanwege een snel opkomende harde kille tegenwind niet door.

We trekken hierna verder Lotharingen door, maar dat relaas lezen jullie in Deel 2: Lotharingen.

Lees ook: Deel 3: Saarland

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons