Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Rocroi-Frankrijk 2021-09-12/13
Rocroi

Rocroi-Frankrijk 2021-09-12/13

Eindelijk is de reis dan toch begonnen, drie jaar na de geplande datum…. Het kan maar tegenzitten.

Als je zo’n lange tijd op reis gaat wil je graag je familie nog even zien, dus worden de eerste drie dagen besteed aan familiebezoek. Voordeel is wel dat het laatste adres in België is, zodat we al een flink eind op weg zijn naar het startpunt van onze reis.

Rocroi: stervormige vestingstad

Als eerste stop hebben we Rocroi gepland, net over de Franse grens. Een fraai vestingstadje in de Champagne-Ardenne. Het staat te boek als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. En alhoewel we pas de eerste dag in Frankrijk zijn denken we dat daar best wel eens wat in kan zitten.

 • Informatiebord
 • Beeldbepalende brug
 • Place d'Armes
 • Stadhuis
 • Place d'Armes
 • Uitzicht vanaf Bastion
 • Dikke muren
 • Buitenste verdediging
 • Wapenkamer of kruitkelder
 • Bastion
 • Buitennste verdedigingswal
 • Doorkijkje door muur
 • Barakken

De vesting werd door Henry II van Frankrijk gebouwd in 1555 met een dubbele stervormige verdedigingswal. Op de binnenste wal bevinden zich vijf verdedigingsbastions.
Om de manschappen in staat te stellen in de kortst mogelijke tijd hun posten in te kunnen nemen, lopen 10 straten vanuit het centrale plein (Place d’Armes) stervormig uiteen. Daardoor ademt het stadje een ietwat mediterraanse sfeer.

Slag bij Rocroi

In de tijd dat wij in Nederland de tachtigjarige oorlog hadden, waren Frankrijk en Spanje verwikkeld in de Dertigjarige oorlog. In 1643 vond de Slag bij Rocroi plaats, waarbij de -sinds lang- onoverwinnelijke Spaanse troepen door Franse troepen in de pan werden gehakt. Iets waar ze destijds in Nederland niet bepaald rouwig om waren.

Rocroi was goed verdedigbaar en daardoor is het nog deels in originele staat: een echte tijdcapsule! Het oudste huis dateert uit 1676. In de stad vind je kruithuizen, de gevangenis en nog veel meer historische gebouwen, die van infoborden voorzien zijn. Fin is dat je overal toegang hebt tot de stadswallen. Dat is op zich al een mooie wandeling. Ook in de omgeving van Rocroi staan nog veel historische gebouwen, die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Camperplaats

Kortom, je komt hier de tijd wel door, zeker omdat de gratis camperplaats pal tegen de stadswal aan ligt en voldoende plaats biedt om lekker in de zon te zitten in het overvloedige gras.

Rocroi
CP Rocroi, pal naast de stadswal

Als je van fitness houdt kan je vanaf de CP zó het fitnessparcours op. Er staan verspreid over het parcours diverse fitnessinstrumenten zoals buikspierbank, elliptical strider, etc.

Op de CP zijn ca. 20 plaatsen waar je max. 48 uur mag blijven staan. Er is een sani/water/stroomzuil en er zijn afvalbakken. Verder zijn de plaatsen zelf zonder faciliteiten. Deels verhard, maar de meeste op gras.
Een mooie plek om je trip door Frankrijk te beginnen of te eindigen.

Volgende etappe: Dieue-sur-Meuse

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons