Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars

2023-10-26 VIC

Vic ?

Vic … Wat moet je in een stad die je qua naam doet denken aan mentholzalf of aan misdaad? Het antwoord volgt hieronder:

Vic – omgeving

Vic ligt in La Plana de Vic, dat is omgeven door bergen. In het noorden liggen de bergen van de graafschappen Ripollès en Garrotxa. In het oosten het bergachtige gebied van Les Guilleries, in het zuidoosten het massief van Montseny en in het westen de bergachtige gebieden van Moianès en Lluçanès. Hoe je er ook naartoe rijdt: een belevenis.

Vic – stad

Plaça mayor

Het hoofdplein, Plaça Mayor, wordt omgeven door gebouwen met arcadebogen, die volgens stadsvoorschrift hoog genoeg moeten zijn dat er een ruiter onderdoor kan rijden. Op één van de hoeken van het plein is het stadhuis gevestigd in de voormalige Llotja del Blat (graanmarkt). De barokke elementen stammen uit 1670, toen het gebouw uit verschillende bestaande gebouwen werd samengevoegd.

Bisschop Oliba

Loop je vanaf Plaça Mayor zuidwaarts door de aantrekkelijke straten van Vic, dan kom je uit bij het Plaça de Bispe Oliba. Hier vind je het beeld ‘Monument a lábat Oliba’. Deze Oliba was graaf van Berga en Ripoll, werd later abt van de kloosters van Santa Maria de Ripoll en Sant Miquel de Cuixà en nog later de bisschop van Vic. Hij wordt beschouwd als een van de spirituele grondleggers van Catalonië. Wij vinden het beeld wat naargeestig, maar ieder zijn smaak, zullen we maar zeggen.

 • Bisschop Oliba

Kathederaal

We zijn dan gelijk ook aangekomen bij de Catedral de Sant Pere. Dit forse gebouw heeft door de loop der tijd Romaanse, Barokke, Gotische en Neo-klassieke stijlkenmerken meegekregen. Een mengelmoesje dus, maar misschien moet je het bij een kathedraal wel over een ‘engelmoesje’ hebben. De kathedraal wordt momenteel gerestaureerd en is niet open voor publiek. Helaas is het mooiste gedeelte (het klooster, gezien vanaf de Rambla del Bisbat) door de verbouwing deels aan het zicht onttrokken en is ook de resulterende foto een engelmoesje geworden.

 • Kathedraal Sant Pere
 • Kathederaal

Claretijnen en Casa Ricart

Via de Carrer de Sant Antoni Maria Claret komen we bij een indrukwekkend gebouw: het Claretijns spiritualiteitscentrum en tempel. Hiertegenover ligt het Casa Ricart. Dit is een modernistisch gebouw uit het einde van de 19e eeuw. Na jarenlang verlaten te zijn geweest, is het huis gerestaureerd. Het complex bestaat uit een tuin, parkeerplaats, privékapel en drie verdiepingen met spectaculaire kamers. Het gebouw staat op de monumentenlijst als cultureel erfgoed van lokaal belang. De privékapel is zichtbaar vanaf de Rambla de Sant Domènec.

 • Claretijns spiritualiteitscentrum
 • Claretijns spiritualiteitscentrum
 • Casa Ricart
 • Casa Ricart
 • Casa Ricart
 • Privékapel

Pont de Queralt

We lopen verder over de Rambla de Bisbat en ontwaren in de verte de Pont de Queralt, een romaanse brug uit de 11e eeuw. Deze brug was lange tijd de enige toegang tot de stad en vormde een onderdeel van de weg naar Barcelona. Dit was nog een van de oude routes uit het Romeinse tijdperk. De brug werd beschadigd in de 15e eeuw en opnieuw tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar het heeft zijn oorspronkelijke vorm en kenmerken behouden.

 • Pont de Queralt
 • Kathedraal en Pont de Queralt
 • Pont de Queralt

Looierijen

Aan de andere kant van de Pont de Queralt zie je de leerlooierijen, gelegen aan de Mèder rivier. Het water uit de rivier werd gebruikt voor het looien van huiden. De leerfabrieken zijn in verval geraakt, maar momenteel wordt veel gedaan om de bouwvallen te herstellen en sloop te voorkomen.

 • Looierijen
 • Looierijen
 • Looierijen

Tempel van Ausa

We lopen terug via de Rambla de Montcada en slaan linksaf bij El Portalet. Zo komen we uit bij de Romeinse Tempel van Ausa uit de 2e eeuw. In de middeleeuwen werd de tempel ingebouwd in de muren van het kasteel van Montcada en volledig vergeten. Toen het kasteel in 1882 werd afgebroken, werd de tempel herontdekt. Het herstel ervan duurde maar liefst 77 jaar en momenteel is het één van de twee Romeinse tempels in Spanje die nog min of meer geheel intact zijn. Aan de zijkant van de tempel zie je nog resten van het voormalige paleis/kasteel.

 • Romeinse Tempel van Ausa
 • Restant van de muren van het kasteel

Casa Masferrer

Als laatste lopen we de Carrer de Dues Soles in, uitkomend op het Plaça de Don Miguel de Clariana, waar je een standbeeld van ‘de student van Vic’ aantreft en een prachtig herenhuis met bijbehorende toren: Casa Masferrer. Verderop in de straat zie je een groep barokke herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw.

 • Casa Masferrer
 • Casa Masferrer
 • De student van Vic
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen
 • Barokke herenhhuizen

We zijn moe en slenteren terug naar ons zwerfhuis dat geduldig op ons staat de wachten.
Ter afscheid hier nog wat sfeerfoto’s van Vic.

 • Barokke herenhhuizen

Volgende etappe: Cervera

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons