Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Cervera 2023-10-27
De Universiteit

Cervera 2023-10-27

Camperplaats

Cervera ligt zo’n 100 km westzuidwest van Vic. De CP is gelegen naast het bureau voor toerisme (‘CAT’) en tegenover het politiebureau van de Mossos. De CP is in 2014 aangelegd en bestaat uit een apart deel van een grotere parkeerplaats. Je kunt er lozen en je mag er 48 uur staan.

CAT is naast bureau voor toerisme ook een informatiecentrum over de Generalitat de Catalunya, die zijn oorsprong vindt in Cervera. Er is een kleine expositie.

 • CP Cervera
 • De CP van afstand

Oude stad

De oude stad ligt op een heuvel, waardoor het smalle straatjes en overdekte steegjes heeft. De hoofdstraat van de oude stad volgt de bergkam waardoor je prachtige doorkijkjes hebt op de lager gelegen omgeving. Het doet wat Toscaans aan. Oude muren wijzen op een defensieve oorsprong.

Universiteit

Loop je de oude stad in, dan kom je eerst langs de kerk van Sant Antoni de Cervera. Direct daarna zien we het enorme gebouw van de universiteit. Ongetwijfeld is dit het belangrijkste en meest representatieve gebouw in de stad vanwege het grote belang in de geschiedenis. De barokke voorgevel is gebouwd in hardsteen en heeft een deuropening met twee kolommen aan weerszijden. Boven de opening staat een figuur die de onbevlekte ontvangenis voorstelt: de patroonheilige van de studenten. Het hoogste punt wordt gesierd door de koninklijke kroon, een herinnering aan de koninklijke origine van het gebouw.

 • Sant Antoni de Cervera
 • De Universiteit

Muren

De muren die in Cervera bewaard zijn gebleven, stammen grotendeels uit de middeleeuwen en werden gebouwd in de 14e en 15e eeuw tijdens het bewind van Peter ‘de Ceremonieuze’. Ze werden gebouwd op een reeds bestaande behuizing. De totale lengte bedroeg destijds zo’n 3.000 meter. Het fort kreeg een gracht van acht meter breed en alle denkbare verdedigingswerken.

Hoofdstraat

Langs de gehele hoofdstraat zie je interessante gebouwen, gevels en deuren. We noemen er een paar:

Oorsprong van de Generalitat van Catalunya

In de hoofdstraat bevindt zich het architectonisch complex van het gezelschap van Jezus. Momenteel zijn hier de geriatrische residentie Madre Janer, het gemeentelijk auditorium en de kapel Virgen del Incendio gevestigd.

Dit gebouw was oorspronkelijk de kerk van San Bernardo, waar tussen 1358 en 1359 Peter ‘de Ceremonieuze’ de Catalaanse Cortes voorzat. Dit wordt als een belangrijke episode in de oprichting van de Generaliteit van Catalonië beschouwd.

In 1452 werd hier het huwelijk tussen Ferdinand van Aragon en Isabel van Castilië bezegeld. Zij zijn de ‘katholieke vorsten’ die altijd genoemd worden in verband met de Reconquista (de herovering van Spanje op de Arabieren).

Tijdens de universiteitsperiode was dit het Colegio de San Carlos, gerund door de jezuïeten. In deze periode was hier onder meer de filosoof Jaume Balmes te gast. Zijn kamer is in de originele staat behouden.

Het gebouw is te herkennen aan de hoefijzervormige deur met een forse halfcirkelvormige architraaf van natuursteen.

 • Gezelschap van Jezus

Voormalige residentie van de heren van Pedrolo

Calle Mayor 61 was de residentie van de heren van Pedrolo. In dit roze gebouw woonde de familie van de romanschrijver, toneelschrijver, dichter en vertaler Manuel de Pedrolo, een van de meest productieve schrijvers van de hedendaagse Catalaanse literatuur.

Museum Duran Sanpere

Calle Mayor 115 is het gemeentelijke museum van de vooraanstaande historicus, archeoloog, archivaris, kroniekschrijver en onderzoeker Agustí Duran i Sanpere. Het wordt beschouwd als het voorouderlijk huis van de familie Cervera Duran, hoewel ze er nog meer hadden in de Calle Mayor.

Het huis is een voorbeeld van de decoratie in het restauratietijdperk. De gevel is versierd met sgraffito en het meubilair en aankleding op de eerste verdieping is bewaard gebleven.

 • Museum Duran Sanpere

Calle Mayor 105

Dit pand heeft een fraaie deur in modernistische stijl. Momenteel is hier de kunsttentoonstelling La Cerverina gehuisvest

Lucaya huis

Dit rijkelijk versierde huis heeft een fraaie modernistische glazen erker dat één geheel vormt met de balkons.

Veder plaatsen we hier wat losse sfeerfoto’s

Plaza Mayor

Cervera Paeria

Aan het Plaza Mayor vinden we de Paeria: het stadhuis van Cervera. Het is een mooi barok gebouw uit de 17e eeuw met opvallende consoles onder de balkons. De consoles bestaan uit gezichten met wel heel typische gelaatsuitdrukkingen. Ze vertegenwoordigen de deugden die kooplieden zouden moeten hebben, de vijf zintuigen en motieven die verband houden met de gevangenis.

Basilica van Santa Maria de Cervera

De kerk van Santa María de Cervera is een middeleeuwse gotische kerk met Romaanse oorsprong. In 1931 werd het uitgeroepen tot historisch artistiek monument behorend tot de Nationale Kunstschat.

De Romaanse oorsprong is alleen nog af te lezen aan de deur in de zuidelijke muur. Deze is gebeeldhouwd onder een gotische veranda die de San Martín deur wordt genoemd vanwege de afbeelding van Sint Maarten op het timpaan. Vrij uniek in de Catalaans – Romaanse beeldhouwkunst, aangezien er zeer weinig afbeeldingen bewaard zijn gebleven.

De klokkentoren

De klokkentoren van de basilica ligt ingeklemd tussen de kerk en de Paeria

De bouw ervan begon eind 13e eeuw en werd pas in de 15e eeuw voltooid. De robuuste gotische klokkentoren is zo’n 50 meter hoog en biedt daardoor een spectaculair uitzicht op het Plaza Major, de stad en de omgeving.

Bijzonder: de zes klokken van Cervera worden nog steeds volledig handmatig geluid.

Vergeet niet af en toe van de hoofdweg af te gaan en even naar de zijkanten van het stadje te lopen. Het uitzicht is spectaculair! Bij de basilica kan je naar 3 kanten uitkijken, omdat het op de punt van de heuvel ligt.

Callejón de las Brujas (De Heksensteeg)

Op de terugweg lopen we de Heksensteeg in. Dit is een grotendeels overkapte steeg. In het begin was Cervera een gesloten stad waar de buitenmuren van de huizen dienden als verdedigingsmuren voor de eerste kern. De Heksensteeg ontstond later, toen de balkons van de huizen die met de boomgaarden verbonden waren de ruimte sloten. De steeg is opgeleukt met graffiti en beeldjes in stijl.

 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas; Mirodor
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas
 • Callejón de las Brujas; Doorkijkje

Het Syndicaat

Buiten de oude stad ligt nog het bijzondere gebouw van het Syndicaat waar de machines van de korenmolen stonden. Deze farinera, oftewel meelfabriek is ontworpen door César Martinell, die een leerling was van Gaudí wat je aan de architectuur wel kunt zien. Parabolische bogen uit de modernistische architectuur worden gecombineerd met de rechthoekige basis van het gebouw. Het gebouw heeft daardoor iets weg van een kerk.

De belangrijkste functie van het Syndicaat was het huisvesten van de machines van de korenmolen om de kosten voor landbouwers te verlagen en tussenpersonen uit te schakelen, zodat de boer meer winst kon maken.

Wij hebben dit gebouw vanuit de verte op de foto gezet, omdat het aan de andere kant van de spoorlijn ligt en de oversteek een aardig eind om was.

Wat vinden we er van?

Cervera bleek een onverwacht interessant stadje. Overzichtelijk klein, veel geschiedenis en een gratis CP. Dank Turisme Cervera!

Volgende etappe: Aitona

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons