Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Świdnica 2023-09-17

Świdnica 2023-09-17

Świdnica, camping

We trekken door naar Świdnica, waar we verblijven op een camping naast een openluchtzwembad. De inrit lijkt onneembaar voor ons, omdat er een tot 3 meter hoogte beperkende balk hangt, in verband met de doorrijhoogte van de treintunnel, even verderop. Door de maxxfan komen we nèt boven de 3m uit. Niet veel, maar we houden graag de de kap heel en spelen dus liever op safe. De oplossing wordt gevonden door even de parkeerplaats aan de overkant van de camping op te rijden. De uitgang bevindt zich ná de hoogtebalk en we rijden zo regelrecht de camping op. De faciliteiten zijn wat ouderwets, maar het water is lekker heet. Er is geen grijswater aflaat, maar de toiletcassette kunnen we gelukkig legen. We gaan met de fiets de stad in.

Świdnica, stad

In het hart van de oude stad treffen we een zelfde soort plein aan, als in Jelenia Gora. Iets groter en nèt even minder schilderachtig, maar wel met meer te zien. De huizen hebben meer originele elementen, zoals deuren, poorten en andere ornamenten, waar je de 750 jaar stadsgeschiedenis goed aan af kunt lezen. Verder zijn er ook veel beelden te bewonderen. Ze hebben er bij de Tourist Information zelfs een aparte folder voor gemaakt: “The Stone Trail”.

Barok

Świdnica staat ook wel bekend als de parel van de Silezische Barok. Die vind je overweldigend terug in de Kathedraal van St. Stanislas en St. Wenceslas. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw en je kijkt werkelijk je ogen uit: zoveel gebeurt er hier qua decor. Met 105 meter is de kerktoren de hoogste in het Woiwodschap Neder-Silesië en op 5 na van heel Polen.

Vredeskerk

De andere kerk die we bezoeken is de Vredeskerk. Dit prachtige houten vakwerk gebouw uit de 17e eeuw staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Denk je dat je alles wel gezien hebt in de kathedraal? Vergeet het maar! Deze kerk doet er nog een schepje bovenop. In deze grootste houten kerk van Europa kunnen ca. 7500 gelovigen zich drie verdiepingen hoog laven aan het idee in de hemel te zijn. Je raakt hier gewoonweg niet uitgekeken…. Ook het park om de kerk heen is een bezoek meer dan waard.

Klokkentoren

Verder is over Świdnica nog vermeldenswaardig dat de 202 jaar oude klokkentoren van het stadhuis op 5 januari 1967 om 15:15u is ingestort vanwege een slechte verbouwing van belendende gebouwen. Pas in 2010 kon een begin worden gemaakt met de herbouw, die in 2012 met Europese financiële steun afgerond werd. We hebben de rondleiding maar overgeslagen, evenals het Museum of Old Commerce, dat onder andere veel spullen van de biergeschiedenis van de stad lijkt te hebben.

Volgende etappe: Uciechów en Dzierżoniów