. Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Uciechów, Dzierżoniów en Kłodzko

Uciechów, Dzierżoniów en Kłodzko

Uciechów

We hebben genoeg van steden en willen een wat natuurlijker omgeving bezoeken. Verder willen we ook even de tijd nemen om wat onderhoud te plegen aan de camper: de drukpomp doet raar. We trekken daarom in op camping Forteca in Uciechów, die al 20 jaar door een Nederlands-Pools stel wordt gerund.

Toon je waardering en abonneer je. Het is gratis en je helpt ons er echt mee!
Je dingt automatisch mee als we een winactie organiseren en je krijgt bericht als er een nieuwe post online gaat.

Camping Forteca

We hebben het niet zo op campings, maar deze camping is echt wel cool.

  • 1: de camping ligt rond een eigen meertje. De kampeerplekken en huisjes liggen op een aantal terrassen rond het meer.
  • 2: het oog voor detail. Rondom het meertje staan banken, schommelbanken, een uitkijktoren. Er is een romantische fontein en er zijn verschillende paviljoens waar je kunt eten of een drankje doen.
  • 3: er is een restaurant met een kleine kaart, kleine prijzen en grote porties èrg lekker eten.

Kortom: het was geen straf hier in Uciechów te verblijven. Het weer hielp ook best wel mee, trouwens.

  • Camping Forteca, Uciechów
  • Camping Forteca, Uciechów

Dzierżoniów

Natuurlijk nemen we ook de gelegenheid te baat om Dzierżoniów te bezoeken. Leuk stadje wel. Natuurlijk ook met een Rynek in het midden. Wat bijzonder is aan dit stadje is, dat er de ‘Diora’ radiofabriek heeft gestaan, die (later) ook samenwerkte met Philips. De radio’s kun je in het echt bekijken in het stadsmuseum, maar ze staan ook in steen gebeiteld op diverse plekken in de stad. Er is zelfs een aparte wandeling voor verkrijgbaar bij het toeristenbureau.

  • Dzierżoniów
  • Dzierżoniów

Vertraging

En het verblijf op Forteca wordt wat langer dan gepland. Het onderhoud is meer en moeilijker dan gedacht. Dit kunnen we niet zelf. Wat schetst onze verbazing als campingeigenaar Mathijs ons vertelt dat er een Carthago dealer is in het naastgelegen stadje Dzierżoniów. Wie had dat gedacht?

De mannen van firma DANDIS willen gelukkig tijd voor ons maken. Ze werken de lijst met mankementen (verstopte afvoer; haperende drukpomp; kapotte instaptrede; lekkende badkamerkraan) zorgvuldig voor ons af.
De drukpomp wordt op hun advies vervangen door een fluisterstille pomp met vier in plaats van drie membranen. We geloven onze oren niet. Deze pomp is echt nauwelijks te horen!

Kłodzko

We rijden na een aantal dagen op Forteca gestaan te hebben naar het stadje Kłodzko. Dat is best aardig als tussenstop. Aardig is de ondergrondse stad. Deze is tijdens verschillende oorlogen gebruikt als onderkomen voor burgers of voor soldaten. Veel aandacht voor de middeleeuwse straffen, waardoor de tentoonstelling meer weg heeft van een martelmuseum.

Ook de Sint Jansbrug is noemenswaardig door de brugheiligen aan beide zijden van de brug, waaronder een beeld van Johannes van Nepomuk, De brug doet wat denken aan de Karelsbrug in Praag, waar ook een beeld van hem staat.

Oh, en in de Nysa Kłodzka zagen we nog een mooie, maar ietwat knorrige Beverrat (Myocaster coypus), in andere landen ook wel Nutria genoemd.

  • Kłodzko
  • Kłodzko

Repatriëring

Die dag krijgen het droevige bericht dat Margret’s moeder op sterven lig. Ze zal binnen enkele dagen komen te overlijden. We besluiten daarom niet verder te rijden, maar in de buurt van Wroclaw te blijven in verband met repatriëring. We maken rechtsomkeert en zijn we een dag later weer terug bij Camping Forteca. Hier maken we ons allereerste drone-filmpje. We hebben nog wel veel te leren, merken we!

Niet veel later overlijdt Margret’s moeder. We regelen haar repatriëring via SOS Internationaal, zodat zij bij het afscheid aanwezig kan zijn. André blijft bij de camper en haalt wat achterstallig werk in. Ook bezoekt hij een dag Wocław, maar dat lees je in het volgende blog.

Volgende etappe: Wrocław