. Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Polen: Via Görlitz naar Jelenia Gora
Jelenia Gora - Hertenberg

Polen: Via Görlitz naar Jelenia Gora

Vanaf de Bastei rijden we noordwaarts richting Görlitz om al te kleine wegen richting Polen te vermijden. Vlak bij Görlitz ligt de Berzdorfer See, waar we aan het strand de nacht doorbrengen.

Toon je waardering en abonneer je. Het is gratis en je helpt ons er echt mee!
Je dingt automatisch mee als we een winactie organiseren en je krijgt bericht als er een nieuwe post online gaat.

  • Görlitz - Berzdorfersee
  • Görlitz - Berzdorfersee

De volgende dag is het maar een kippeneindje naar Polen: Over de grens heet Görlitz in eens Zgorzelec en dan begint het met de moeilijke plaatsnamen. In Polen schiet je beduidend minder snel op dan in Duitsland. Niet alleen doordat de maximum snelheid buiten de bebouwde kom op 70 ligt, maar vooral ook door de vele dorpjes en stadjes op de route, waar je maar 50 of 40 mag rijden en dat haalt de gemiddelde snelheid fors omlaag. Maar goed, we hebben geen haast…

Jelenia Gora 2023-09-16

We komen aan in Jelenia Gora en staan op de enige camping in town: Auto-Camping Park 130. Een wat vermoeid aandoende gemengde camping, waar stacaravans, caravans, campers en tenten gewoon door elkaar heen staan. Er zijn zelfs appartementen op het terrein. Maar goed: de camping ligt centraal en met de fiets zit je zó in de oude stad.

Oud is daarbij een relatief begrip: hoewel de stad tijdens de tweede wereldoorlog gespaard is gebleven werd na de oorlog een groot aantal huizen afgebroken, simpelweg omdat er geen bewoners meer voor waren. De Duitse inwoners waren door etnische zuiveringen verdreven. In de 90-er jaren is met name op het Plac Ratuszowy in oude glorie hersteld.

Rally

Op het moment dat wij daar aankomen vindt er een rally / concours d’elegance plaats. Met de neus in de boter, dus. Maar het is wel lastiger om mooie plaatjes van het plein te maken. En het plein is dé reden om Jelenia Gora te bezoeken. Veel steden blijken een dergelijk plein te bezitten: het stadhuis in het midden en fraaie pakhuis-achtige panden rondom, in pastelkleuren geschilderd en vaak fraai versierd.

Jelenia Gora betekent overigens ‘Hertenberg’ en je wordt hier doodgegooid met herten…. Rond 1280 werd het onder de naam Hyrzberc gesticht. De naam wed later verduitst tot Hirschbergen daarna ‘verpoolst’.

  • Jelenia Gora - Hertenberg
  • Jelenia Gora - Hertenberg

Volgende etappe: Świdnica