Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Sagres / Vila do Bispo 2021-11-19/20
Atlantische ceaan vanaf Fortaleza de Sagres

Sagres / Vila do Bispo 2021-11-19/20

Sagres

We zijn benieuwd naar de zuidwestelijke punt van Portugal, daarom stevenen we af op Sagres. Bovenop de 60 meter hoge Ponta de Sagres ligt een fort dat in de 16e eeuw door Hendrik de Zeevaarder is gebouwd tegen Noord-Afrikaanse piraten. Oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw, vervolgens verwoest in de aardbeving van 1755 en daarna weer opgebouwd.

Fort is misschien een groot woord. Het is en half fort (en daar moet je dus naartoe =)). Alleen de landzijde is versterkt en bewapend. De zeezijde is zo hoog en steil: daar komt geen piraat tegenop geklauterd! Terwijl we er naartoe lopen zien we in de verte Cabo de São Vicente met zijn markante vuurtoren liggen: het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. We betalen € 3,- p.p. en lopen door de poort de binnenplaats van het Fortaleza de Sagres.

Fortaleza de Sagres

Als eerste valt ons daar een enorme windroos op, die op de grond is uitgelegd. Een sterke herinnering aan het feit dat hier ook een zeevaartschool gevestigd was. Jullie kennen allemaal wel de reputatie van de Portugese zeevaarders, toch?

Qua historische  gebouwen is en naast de fortificaties niet veel te zien, behalve dan de Nossa Senhora da Graça kerk. Dat wil echter niet zeggen dat je de entree voor niets hebt betaald. De rondwandeling over de klif biedt je onbetaalbare uitzichten op de Atlantische Oceaan en de prachtige rotsen. Als je geluk hebt kun je er flora en fauna zien die alleen daar voorkomt. De – ietwat sleetse– informatieborden geven je alle informatie die je nodig hebt en verder zie je er de historische kruitopslagplaats en verschillende diepe kloven en gaten in de grond. Vergeet ook niet om even de geluidskamer in te lopen. Dat is het ronde betonnen bouwwerk dat er als een doolhof uitziet. Ik verklap lekker niet wat je daar kunt horen. Dan zou de betovering er vanaf zijn

Toen wij er waren stonden er diverse vissers op de randen van de klippen de zwaartekracht en de bepaald niet malse windstoten te trotseren. De zee zit er vol vis, maar wij zouden het ze niet na willen doen. Die wind staat er overigens vaak. Ga je er heen, doe dan een trui of vest aan en liefst een winddicht jack.

 • Zwarte Roodstaart - Sagres
 • Sagres - Praia da Mareta
 • Surfers op Praia do Tonel - Sagres
 • Zwarte Roodstaart - Sagres
 • Atlantische ceaan vanaf Fortaleza de Sagres
 • Vissers - Sagres
 • Visser - Sagres

Vila do Bispo

We overnachten in het nabijgelegen Vila do Bispo op CP Vento Norte. De plaatsen zijn niet al te groot. Met 7 meter pas je er misschien net in. Wij staken in ieder geval wat uit en we waren niet de enigen. De faciliteiten zijn er allemaal, maar redelijk basic. Gelukkig is de prijs daar evenredig aan.

A Tasca do Careca

We slaan wat voorraden in – de Lidl ligt naast de CP- maar hebben wat te vieren dus willen we graag uit eten. Navraag bij de uitbaters van de CP levert twee adressen op. Wij kiezen voor A Tasca do Careca en hebben geen berouw van onze keuze. Heerlijke Dorade en Pijlinktvissen in porties die tweepersoons zouden kunnen zijn. We hadden geen plek meer voor die aanlokkelijke toetjes! Foodgazm tegen uiterst betaalbare prijzen! Uiteraard zijn we daar nog eens gaan eten :).

Het stadje zelf is weinig aantrekkelijk voor de meeste toeristen. Wij laten ons altijd graag verrassen. Is het er vervallen, slecht of goed onderhouden, authentiek, modern, of super toeristisch? we willen het weten! Vila do Bispo is van alles een beetje. De meeste huizen zijn gewoon huizen, het en der sprankelt er wat typisch Portugees (tegeltjes, moorse schoorstenen of zo), er zijn wat meer vervallen huizen, maar ook wordt er volop gebouwd en verbouwd.

Moinho Calmo

Het grote aantal restaurants en hotels/B&B’s verraadt dat het hier in de zomer gezellig druk is. Boven in het dorp aangekomen ontdekken we een pareltje: het dorp bezit drie – niet meer werkende – windmolens. Bij een ervan ligt een uitnodigende tuin met stevige olijfbomen en een soort zaal. We worden vanzelf de tuin in gelokt en treffen er een van de eigenaars aan. Acht jaar geleden kochten zij dit terrein met het toenmalige restaurant. Twee jaar later was het vervallen terrein omgetoverd in een aantrekkelijke Bed & Breakfast, met ruimte voor Yoga en of workshops. De boeddha’s in de tuin hadden dit al soort van verraden. Helaas voor hen hebben ze tot dit jaar moeten wachten met openen, uiteraard door de Corona crisis. Zoek je een retreatruimte met uitzicht op de rustgevende heuvels, vlak bij goede restaurants, en met een top-surf locatie op 10 km afstand? Check dan zeker Moinho Calmo.

 • Vila do Bispo
 • Vila do Bispo
 • Vila do Bispo
 • Heerlijk slempen bij A Tasca do Careca - Vila do Bispo
 • Vento Norte - Vila do Bispo
 • Vento Norte - Vila do Bispo

Volgende etappe Vila Nova de Milfontes

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons