Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Kleine Bärenstein & Bastei 2023-09-13/14

Kleine Bärenstein & Bastei 2023-09-13/14

Voorgeschiedenis

We beleven een rampzalige nacht op de UNI Parkeerplaats ín Halle die in CamperContact staat (Sitecode 100573). Op de eerste plaats omdat er ‘s nachts een fors onweer uitbreekt dat ons wakker houdt. Op de tweede plaats door de auto’s die al om half zes in groten getale de parking oprijden. Het geluid wordt onprettig versterkt door het geratel van losliggende bakstenen. HALF ZES?? Universiteit?

Even tussendoor:

Waar haalt CC deze plekken vandaan? Toch maar even leentjebuur gespeeld bij sites als P4N om maar ‘de grootste camperapp’ te kunnen zijn?

We hebben het wel gehad met CamperContactpuntcom. Hoe vaak we de laatste twee jaar niet bij een site lezen dat de site niet meer bestaat… Mensen, dit is toch gemakkelijk uit je database te verwijderen! Gewoon een search op een aantal keywords, even doorlezen en er uit halen als het niks is. Biedt je abonnees kwaliteit en ze blijven, maar met troep in je database vervreemd je ze van je. En let wel: de concurrenten zitten bepaald niet stil. Kijk bij voorbeeld maar eens naar camping-app.eu. Dus “step up of step down” zou ik zeggen.

En door met het verhaal…

De parkeerplaats stroomt zó snel vol dat we een reële kans lopen ingebouwd te worden. Het is maar goed dat we meteen de camper van de blokken hebben gehaald. Een kwartier later was dat niet neer mogelijk geweest door geparkeerde auto’s. De auto’s staan zelfs in het middenpad geparkeerd. We moeten steken om tussen de geparkeerde auto’s naar buiten te kunnen rijden.

Struppen

Met veel te slaperige koppen rijden we naar CP Struppen, hemelsbreed op spuugafstand van de Bastei en Schloss Königstein. De CP is mooi en weids opgezet. Met €20,- is hij aan de prijs, maar de extra faciliteiten zijn goed en niet duur. De beheerder is aardig en een lolbroek en heeft een winkeltje met wat ijs, bier, wijn en blikvoer.

We besluiten in plaats van één, twee nachten hier door te brengen. Zo wordt ons bezoek aan de Bastei geen ‘tussengerecht’ maar hoofdmaaltijd. Rustig aan doen dus en beide nachten wat slaap inhalen.

Kleine Bärenstein

Het weer slaat om en mist en laaghangende bewolking maken een bezoek aan de Bastei minder aantrekkelijk. Vanaf de CP is er echter een wandeltocht naar de Kleine Bärenstein beschikbaar van 2,5 uur. We besluiten het eerste deel met de fiets te doen, ondanks dat de weg aardig steil zal zijn. Dat blijkt achteraf wel mee te vallen, maar we hebben wel even een stukje de fiets omhoog moeten duwen. Aan het eind van een karrenspoor gaat het het bos in en laten we de fiets aan een boom geketend achter.

Van daar is het alsnog een pittige wandeling. Het bospad wordt namelijk steeds steiler. Ook dienen er een fors aantal trappen bedwongen te worden. Er verschijnen steeds meer rotspartijen en het gevoel van nietigheid bij deze enorme rotsen wordt immer groter. Des te groter ook het gevoel van overwinning als je op de top staat. We genieten van het enorme Sloss Königstein, dat even verderop op een andere rotsformatie staat te pronken. Hé, wij pronken lekker terug! We kunnen het biertje bij thuiskomst nú al proeven:)

Bastei

De volgende ochtend klaart het goed op. Over de weg is het toch nog wel een half uurtje naar de Bastei. Gelukkig kan je vlak bij de rotsen parkeren. Je kan ook op de CP Bastei gaan staan. Dan kan je lopend, fietsend of met de pendelbus naar de rotsen gaan. Het is wel druk! Bussen van uit heel Europa (Letland, Polen, Tsjechië, België) droppen hier hun inhoud. Vanaf het parkeerterrein loop je direct in de tourist trap: Bier en Bratwurst tenten te over. En als je met de bus bent kun je best een paar halve liters achterover slaan, toch? Eh, waar kwamen we ook al weer voor? Geen idee, maar het was wel lekker!

De Bastei is zeker foto-waardig en zelfs heel fotogeniek. Het uitzicht over de Elbe is fan-tas-tisch. Maar het is een geduw en getrek en gedraai van mensen met rugzakken. Iedereen wil héél veel foto’s maken voor het thuisfront. En daarnaast natuurlijk de nodige selfies en groepsfoto’s. Dat maakt het er niet makkelijker op om ook de nodige zorg aan het nemen van de foto’s te besteden.

Misschien is het zo gek niet om op de CP te gaan staan. Dan kan je later op de middag als de bussen vertrokken zijn de foto’s te maken. De toegang tot de Bastei zelf en de brug zijn gratis. Je betaalt alleen voor ‘Kasteel Neurathen’, dat geen kasteel is maar de rotsen waar vroeger het kasteel stond. Niet echt de moeite waard. De mooiste foto’s neem je vanaf de Ferdinantstein, maar daar is nog minder plek en is het dus nog drukker. Wilt u alstublieft die foto’s even ergens anders met elkaar gaan beoordelen? Er staan nog 30 mensen te wachten…

De brug maakte minder indruk dat aanvankelijk door ons verwacht. Maar we zijn daarvoor dan ook al op de Kleine Bärenstein geweest. De rotsen zelf zijn fabeltastisch! En als je van Bier en Bratwurst houdt is het plaatje hélemaal compleet!

Volgende etappe: Via Görlitz naar Jelenia Gora