Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Macocha kloof 2023-10-09

Macocha kloof 2023-10-09

Macocha kloof – Hoe komen we hier terecht?

Dat we vanuit Svitavy op de parking van de Macocha kloof terecht komen is een beetje een verrassing.

We willen eigenlijk naar de Punkva grotten. Die liggen in het zelfde gebied (de Moravische Karst) , maar onder aan de berg, terwijl de Macocha kloof bovenaan de berg ligt. Poteto-Potato zou je zeggen, maar toch niet helemaal.

We stellen de navi in op de Punkva grotten. Eenmaal bij de toegangsweg aangekomen, blijkt de straat gesloten voor voertuigen >3,5t.
Frustrerend, irritant en ergerlijk…. Omdat we in de app toch echt foto’s van grote campers hebben gezien en het commentaar het heeft over voertuigen tot 12 meter denken we daar met onze (aanzienlijk kleinere) camper toch te kunnen komen. De Sygic heeft voor de zoveelste maal de plank misgeslagen en niet gemeld dat deze locatie niet met voertuigen van >3,5 ton te bereiken is. Wederom een ergernis over foutieve info….

Driftige drifters

We besluiten door te rijden naar de Macocha parkeerplaats omdat we weten dat je vanuit daar naar beneden kan lopen of de kabelbaan kunt nemen. Als we aankomen is de P-plaats geheel leeg, maar we zijn wel de halve nacht lastig gevallen door driftende testosteronbommetjes. Ondanks dat ongemak komt de parkeerwacht de volgende ochtend even het dubbeltarief innen. We kunnen ons voorstellen dat je dat zou moeten betalen als de plaats vol is, je neemt immers twee parkeerplekken in beslag. Maar wat maakt het toch uit als er verder geen kip staat?

Kabelbaantje, toch?

Dan het ongemak: de P-plaats kunnen we met de bankkaart betalen, maar voor de kabelbaan moet je cash betalen. Dat kunnen we niet, want we hebben tot nu toe niets cash hoeven te betalen, zelfs het ijsje in Wrocław niet. “Maar kunnen we dan misschien iets meer pinnen mevrouw”? Nou, dat hoeft niet, want in het naseizoen gaat de lift alleen in het weekeinde. Zucht!
Gaan we dan naar beneden lopen en weer terug naar boven? Margret in ieder geval niet. Dat hijst haar lichaam niet. Maar André heeft het er wel voor over.

Maar dan blijkt dat de Punkva grotten de volgende twee dagen uitverkocht zijn. We weten nooit precies wanneer we op een locatie aankomen en tevoren kaartjes kopen is eigenlijk een no-no, omdat ons dat dwingt een bepaald schema aan te houden. Nou, dan maar niet. We gaan hier echt niet twee dagen in de kou en de mist staan wachten tot we er in mogen. We hebben in het verleden toch al aardig wat grotten gezien, zoals bij voorbeeld de Gouffre de Padirac, maar je houd er toch een onbestemd gevoel aan over.

Wandeling

Uiteindelijk maken we een bijzonder aardige wandeling van de P-plaats naar de twee ‘balkons’: uitkijkpunten van waar je de Macocha kloof en zelfs een stuk van de Punkva grotten kunt zien.

  • Macocha kloof laagste balcon
  • Punvagrot banaf het laagste balkon

De volgende dag verdrijven de kou en de nevel ons. Op naar de volgende bestemming: Telč