. Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Svitavy 2023-10-7/8
Svitavy

Svitavy 2023-10-7/8

Tussenstop

We rijden van Wrocław richting Tsjechië en overnachten nèt voor de grens in Duszniki Zdroj bij Herbergerówka (restaurant, camping en agrotoerisme). Het kostte nogal wat moeite om NO-MAD level te krijgen, maar uiteindelijk lukte dat – soort van… maar je staat hier gratis en betaalt alleen voor het gebruik van de faciliteiten (wc, douchen, water en lozen). Daarnaast staat deze plek bekend om zijn uitstekende forel en karper en wie zijn wij om daar tegenin te gaan. Daar hebben we ook helemaal geen reden toe: de forel was inderdaad heerlijk! Leuk dat we ook wat hertjes spotten op het naastgelegen terrein. De nacht verliep uiterst rustig, want het is er compleet donker en compleet stil.

Toon je waardering en abonneer je. Het is gratis en je helpt ons er echt mee!
Je dingt automatisch mee als we een winactie organiseren en je krijgt bericht als er een nieuwe post online gaat.

  • Forel bij Herbergerowka

Grensgevallen

De dag daarna gaan we de grens met Tsjechië over. Dat wil zeggen: nadat we zo’n drie kwartier van het (tol)kastje naar de muur zijn gestuurd. Probeer het ze maar eens duidelijk te maken dat jouw kar >3,5 ton is en dat je dus een tolkastje nodig hebt. Zes keer de grens over gereden heen en weer tussen iedereen die aan weerszijden van de grens iets met tol te maken heeft.

Niemand spreekt hier Engels of Duits. Heb het zéker niet over ‘tol’, want dan denken ze in Tsjechië dat je het over E-Tol hebt (het Poolse systeem), maar vraag naar ‘Myto’. Dat heeft helemaal niks met #MeToo te maken, maar het is kennelijk het Tsjechische woord voor tol (net als ‘Maut’ in Duitsland). Het is dus niet de naam van de uitvoerende organisatie, zoals wij eerst dachten. Enfin, borg betaald en een bedrag als prepay er op gestort.

“Nee mevrouw, we hebben geen route, we rijden onze camperneus achterna… Hoeveel kilometers? Who knows? Wat ons betreft helemaal geen, maar we willen niet weer een boete. Gaan we trouwens bij inleveren weer zo’n fijn toneelstukje meemaken”?

Waarom een tolkastje?

We zijn in Polen (waarschijnlijk) tegen een boete aangelopen omdat we per ongeluk één afslag over een tolweg hebben gereden. Een tolweg die nauwelijks in de informatie over tol in Polen genoemd wordt.

Hoe kwam dat zo? We rijden vanuit Uciechów naar Wrocław .Sygic zegt: neem de tweede afslag op de rotonde (en telt kennelijk de afslag vóór de rotonde mee. Wij nemen netjes de tweede OP de rotonde en rijden verder op de S8, denken we. De overhead tolpoorten verklappen dat we wel degelijk een tolweg oprijden. De S8 wordt hier zonder enige waarschuwing ineens A8, maar dan is het al te laat want je kunt niet meer afslaan of keren….  Rechtstreeks de fuik in.

Sygic heeft ons dus een verwarrende instructie gegeven, maar ook niet gewaarschuwd voor de tolweg (terwijl hij op tolwegen vermijden is ingesteld). Sygic de rekening sturen zal niet werken, denken we, maar de A8 is niet aangelegd ná de laatste kaart-update want hij bestaat blijkbaar al sinds 2011. Maar niet bij Sygic, want later, als we Wrocław verlaten gebeurt het weer: we worden regelrecht naar de tolweg gestuurd. Gelukkig kunnen we ditmaal bij het zien van de tolbalk nog bijtijds keren…

Bellen of mailen met mytocz.eu helpt niet. Je krijgt sowieso een flinke boete, zeggen ze. Achteraf je vergissing recht zetten, zoals dat bij voorbeeld in Portugal of Tsjechië kan zit er in Polen niet in. Een wijze les: ook al ben je niet van plan een tolweg te nemen: géén tolkastje kan je duur komen te staan!

Svitavy

Maar goed, uiteindelijk rijden we met een knallende koppijn van de stress en (nauwelijks verhulde) woede door naar Svitavy, dat een alleraardigst stadje blijkt te zijn met gratis camperplaats met gratis water en stroom èn je kan er al je afval en afvalwater gratis kwijt.

Belangrijker nog: er is een wasautomaat bij de CP. Wat heerlijk dat dat hier dus allemaal wèl kan. Het water blijkt overigens op dat moment afgesloten, maar we halen water bij de WC’s op het sportcomplex. Is wel een gedoe, je jerrycans met een maatbekertje vullen…

Water tappen met een halve liter maatbekertje en dat in totaal 140 x.

We vinden Polen duur en camper onvriendelijk. Als er al camperplaatsen zijn, zijn ze duur of ze zijn net als de meeste campings gesloten na 1 september. En dat maakt het in een land waar je niet vrij mag staan (en dus ook niet op parkings mag overnachten) vrijwel onmogelijk om buiten het hoofdseizoen te camperen. Je ziet dan ook vrijwel geen campers of caravans op de weg. Bezint eer ge begint!

Om in het eerste Tsjechische plaatsje zó ontvangen te worden: chapeau! Helaas lijkt Tsjechië verder qua camperfaciliteiten niet onder te doen voor Polen. Maar daarover later meer.

Stadje

Svitavy heeft een langgerekt marktplein met aan weerszijden galerijen. Er staat een kerk, er is een classicistische fontein aan de ene kant van het plein, een ‘manneke pis’ fontein en een wat modernere aan de andere zijde. Ze houden hier – net als in Polen trouwens – wel van pasteltinten, zeg!

Een opvallende verschijning is het Ottendorferův Dům. Het nogal uit de toon vallende huis van de lokale filantroop Oswald Ottendorfer, die zijn fortuin in Amerika had gemaakt. Een uit Oostenrijk afkomstige New Yorkse architect ontwierp het huis. De eerste steen werd in 1891 gelegd en het huis werd in 1892 voltooid als bibliotheek van Ottendorfer. Na de tweede wereldoorlog werd de collectie geplunderd en het huis werd omgetoverd tot Esperanto museum. Svitavy blijkt het epicentrum van de Tsjechische Esperanto beweging te zijn.

  • Svitavy

Buitengalerie

Wat we erg leuk vinden is, dat er in een zijstraat van de markt een openlucht galerie gevestigd is. De werken hangen buiten aan de muur tentoongesteld.

Omgeving

Op de kaart zien we op een kwartiertje lopen van de CP een bos liggen. Aangezien we nog nauwelijks een bos van binnen hebben gezien deze trip, nemen we de gelegenheid te baat. We lopen langs het (zeer uitgebreide) sportcomplex, door een volkstuintjes gebied en komen bij de ingang van het bos een trimparcours tegen. Ook bevindt zich hier de mooiste Dixy die we ooit hebben gezien. Sowieso al weer een bijzondere openbare faciliteit.

Het alleraardigste bos (Vodárenský Les} blijkt naast een natuurfunctie ook een educatieve functie te hebben. Borden wijzen de bezoekers op de flora en fauna die hier gevonden kan worden. De educatie staat mede in het teken van de waterwinning, die hier kennelijk ook plaatsvindt. Het bos zelf is heuvelachtig en in de dalen is de grond dras. Daarom wordt het looppad afgewisseld door knuppelpaden.

Naast het bos en het sportcomplex ligt hier nog een wandelpark (Park Patriotů) en overal (op het sportcomplex en in het bos ) staan houten beelden. De gemeente Svitavy zorgt goed voor zijn bewoners en bezoekers! In het park is ook nog een geologische expositie met alle rotssoorten uit de omgeving.

Svitavy, ni dankas vin pro via gastamo!

Volgende etappe: de Macocha kloof