Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Châtillon-sur-Seine 2021-09-16/17

Châtillon-sur-Seine 2021-09-16/17

Sygic

Van Vouécourt doen we het rustig aan naar Châtillion-sur-Seine. We rijden zo’n 80 km via een mooie route, waarin nog een omleiding zit wegens werkzaamheden. Deze werd overigens keurig aangegeven door Sygic. Helaas komen we er achter dat we niet met Sygic rijdend kunnen navigeren, want onze IPad blijkt geen GPS functie aan boord te hebben :(. Dus moeten we eerst een route die geschikt is voor meer dan 3,5 t in Sygic uitwerken en daarna de route overnemen in Google Maps. Met de hand want er is geen koppeling tussen die twee. Dat is dus behoorlijk omslachtig! Even gekeken wat een nieuwe tweedehands IPad kost. Dat is meer dan een nieuwe TomTom, Garmin of andere ‘Camper’ navigatie die we sowieso (ook) niet erg vertrouwen. Zo jammer, dit.

Verboden voor >3.5t

Een real time navi hadden we goed kunnen gebruiken bij het inrijden van Châtillon, want echt, ze hebben hier in Frankrijk iets tegen > 3,5t. We laten de discussie over die belachelijke ‘angles morts’ stickers maar even links liggen, maar constateren dat zowat alle wegen die leiden naar de camping municipal zijn verboden voor >3,5t. En dat zien we onderweg in zowat alle dorpen en steden. Vervelend is dat er ook zo’n verbodsbord staat aan het begin van een weg die zich honderden meters verderop splitst in een weg die inderdaad verboden is en een weg waar je dus wèl mag rijden. Let wel: zónder een onderbordje ‘over zoveel honderd meter’.

Camping Municipal Louis Rigoly

De camping municipal is basic, maar OK geoutilleerd. Hij ligt bovenop een heuvel en tijdens de wandeling naar beneden heb je mooie uitkijkjes over de stad. Châtillon-sur-Seine is een aardig stadje met een aantal bezienswaardigheden. Vanaf de camping kun je het pad nemen naar de bron van de Douix en de washal (het lavoir), beneden aan de berg. Loor rechtsom langs de begraafplaats en daar vind je de trappen die naar de beneden gelegen Rue de Douix leiden. Wij bezoeken echter de begraafplaats bij de Saint Vorleskerk. Op het kerkhof staan de overblijfselen van een oud kasteel. De kerk zelf is indrukwekkend, vooral van onderaf gezien. We konden niet naar binnen, maar de hof ervoor en de daar gelegen trappen zijn ook aardig om te zien.

We gaan die trappen af en komen in de Rue de Bourg met prachtige oude vakwerkhuizen. We lopen die rechtsaf in en komen uit bij de Sinterklaaskerk (Église Saint Nicolas). Het daar tegenover liggende Office de Tourisme is in een monumentaal pand gevestigd. We slaan rechtsaf de Rue de Maréchal Leclerc in en wandelen over de (bepaald niet indrukwekkende) Seine. Sterker nog: hij is hier helemaal droog gevallen. We lopen nog een stuk door en komen op de Place de la Résistance, met daaraan het postkantoor, het stadhuis en diverse bars en restaurants. We slaan rechtsaf de Rue de President Carnot op en en komen bij het Place Marmont.

Ben je geïnteresseerd in kunst dan kun je van daaruit linksaf de Rue de la Libération in., waar zich even verderop het Musée Du Pays Châtillonnais bevindt, met daarin ook de schat die ze in de graftombe van de familie Vix hebben gevonden.

De Douix en de Seine

Wij slaan echter rechtsaf en lopen de Jardin de la Mairie et du Souvenir Français in. met daarin een monument voor de helden van de oorlogen en een eerbetoon aan President de Gaulle en een fraai prieel. We lopen via de Allee des Boulangers over een pittoreske stenen brug over de Seine en een tweede brug (over een ander deel van de Seine) tot je bij een stadspoort uitkomt. We slaan linksaf de Rue de Douix in. Meteen aan onze rechterhand zien we de de trap die terug leidt naar het kerkhof. We lopen de straat verder in en komen bij de bron van de Douix en het Lavoir uit. De Douix is trouwens het kortste riviertje van Frankrijk: 120m lang (gemeten op Google Earth). In dat park bevindt zich het eerder genoemde pad, dat omhoog loopt en direct bij de camping uitkomt.

Volgende etappe: Via Tonnerre naar Auxerre

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons