Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Tonnerre & Auxerre 2021-09-18

Tonnerre & Auxerre 2021-09-18

Een dag eerder dan gepland vertrekken we uit Chatillon om nog met mooi weer Tonnerre en Auxerre te kunnen zien. Er is een flink regenfront onderweg en die gaan we gebruiken om daarna verder zuidwaarts te rijden

Tonnerre

Tonnerre is voor ons een kort tussenstop onderweg naar Auxerre. We stoppen er om de Fosse Dionne te bekijken. Dit is een bijzondere en fraaie waterbron in het centrum van de stad. Bijzonder, omdat de put zeker 80 meter diep is en het smaragdgroene water van ver vanuit de Jura aangevoerd wordt, stromend door de grotten en spleten in het kalksteen. De grot onder de bron is in het verleden tot 360 meter lengte gevolgd door duikers, maar doordat er enkele duikers zijn omgekomen is duiken in de bron nu verboden.

De bron is voorzien van een bijna rond lavoir, een wasplaats waar vroeger de kleren werden gewassen. Deze bebouwing geeft het geheel een sprookjesachtig uiterlijk.

Chablis

Onderweg naar Auxerre rijden we door het uitgestrekte wijngebied van Chablis. We stopen er even voor de lunch op een picknickplek. We hoorden het personeel van een van de wijnboerderijen vanuit het dal druk praten en lachen. Ook zij zaten aan de lunch, maar waarschijnlijk met wat wijn :).

Auxerre

Net als alle steden en dorpen in deze regio is Auxerre voornamelijk vuil geel gekleurd door de aantasting van het gebruikte zandsteen. Het is ons opgevallen dat er hier in deze streek sowieso weinig onderhoud wordt gepleegd aan de huizen. Vooral de kleinere dorpen ogen vermoeid, zo niet vervallen.

Echter: in Auxerre wordt deze woestijnkleur her en der doorbroken door magnifieke vakwerkhuizen die in verschillende pastelachtige kleuren geschilderd zijn. Prachtig om te zien! De skyline van Auxerre wordt gedomineerd door de kathedraal Saint Étienne, die vanaf de CP goed zichtbaar is en ’s nachts helder verlicht wordt. Ben je in de buurt, dan is Auxerre beslist de moeite waard in je route op te nemen. Gezien de drukte op de CP doen meer camperaars dat al.

De gratis CP is een mixed-parking en officieel zijn er 10 plekken. Nu in het naseizoen stonden er zeker twee keer zoveel. Dat belooft wat voor het hoogseizoen! De CP heeft verder geen voorzieningen.

Volgende etappe: Moulins