Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » České Budějovice 2023-10-12

České Budějovice 2023-10-12

Camperplaats

Van Telč rijden we naar České Budějovice en vinden er een plek op het caravan park van het Villa Resort & Organic Spa. Duur, maar rustig (in tegenstelling tot alle andere camperplekken) èn op loop/fietsafstand van de oude binnenstad. Je betaalt wel € 30,- per nacht, maar hebt dan ook super sanitair tot je beschikking. Je kunt ook van de verschillende sauna en wellness faciliteiten gebruik maken, maar dan betaal je het dubbele.

Naar de stad

We fietsen via de achteruitgang van het resort en het Stromovka park via de brug over de Moldau naar de oude stad. We komen al gauw aan op het centrale plein Námĕsti Přemysla Otakara II, waar op dat moment een arts en crafts markt met mini kermis aan de gang is. Leuk om even wat lokale specialiteiten te zien. Er is ook een stand waar je met een kerkuil op de foto kunt gaan. Dat is dan weer wat minder leuk. De uilen zien er niet echt gelukkig uit.

Námĕsti Přemysla Otakara II

Aan dit grootste stadsplein van heel Tsjechië staan allerlei fraai versierde gebouwen, met als blikvanger het protserige stadhuis van České Budějovice. Centraal op het plein de Barokke Samson-fontein. Het plein wordt bewaakt door beelden die respectievelijk Wijsheid, Moed, Voorzichtigheid en Gerechtigheid uitbeelden.

Naast het plein bevindt zich de kathedraal van de heilige Mikula met de bijbehorende Zwarte Toren.

Verder de stad in

We lopen de Piaristická in en zien de Witte Toren van het Dominikaner klooster. Verder langs het klooster en het fraaie Solnice restaurant, slaan we bij espressobar Little Sister het leuke straatje Panská in. Halverwege kom je dan bij het witte Rabenšteijnská huis aan, waar een art galery in is gevestigd.

Daar slaan we rechtsaf de Česka op en halverwege slaan we linksaf de Pasáž Krajinská in, met allemaal leuke kleine boetiekjes, om daarna op de Krajinská uit te komen. Uiteindelijk kom je dan weer terug op het plein, ter hoogte van het zalmroze Puklicův Dům.

České Budějovice, wat vinden we er van?

České Budějovice is een hippe stad met veel boetiekjes, eethuisjes en shisha-lounges en is geschikt om wat langere tijd door te brengen.
Als je bier liefhebber bent, kan je een bezoek brengen aan de (echte) Budweiser bier fabriek. Het Amerikaanse ‘Bud’ is nep en niet hiermee te vergelijken. Je kunt het natuurlijk ook drinken in een van de vele kroegjes.

Volgende etappe: Freyung/Solla