Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars

Camper weegbruggen

Weegbrug: Wat weegt jouw camper?

Hoeveel weegt jouw camper eigenlijk helemaal leeg? Nee niet het gewicht ‘rijklaar’, maar gewoon met jou als bestuurder en een volle tank peut en verder niks aan boord. Oh, behalve dan al die ‘opties’ zoals je luifel, fietsdrager, airco, radio, tv, satellietschotel, cruiscontrol, etc, etc. Weet je dat?

En wat weegt je camper vol beladen met alle bagage, water, fietsen, kleding, zakken aardappelen en groentesoep die je voor de trip wilt meenemen? Ja, overbelading van je camper kan je flink geld kosten!

Hoe kom je er dan toch achter wat je camper weegt? ‘Gewoon’ naar een weegbrug rijden en laten meten, toch? Het feit dat ‘gewoon’ tussen aanhalingstekens staat, zal je doen begrijpen dat dat in de praktijk niet zo gewoon is. Weet jij bij voorbeeld een weegbrug bij jou in de buurt te vinden? Waarschijnlijk niet. En als je het wel weet, wegen ze daar dan ook campers?

De meeste weegbruggen in Nederland wegen alleen vrachtwagens op ‘business to business’ basis. Niet voor particulieren, dus. Er circuleren op internet diverse tabellen met locaties van weegbruggen. Deze zijn ten dele sterk verouderd (een aantal firma’s bestaan niet meer) of er staat nergens vermeld dat ze ook daadwerkelijk campers wegen.

Zo’n lijstje moet natuurlijk wel accuraat en actueel zijn, anders heb je er nog niks aan. Dat betekent voor ons dan weer een leuk project, namelijk het opzetten van een actuele database met weegbruggen waar ook campers (en caravans) gewogen worden. We hebben er in ieder geval een begin mee gemaakt.

Wij hanteren – zoals gebruikelijk – het criterium dat in de website van de betreffende aanbieder expliciet staat vermeld dat ze ook campers/caravans wegen of werken voor particulieren, dan wel dat ze zich als zodanig bij ons opgegeven hebben. Dat scheelt weer een rit als ze geen campers blijken te wegen….

Zo weinig?

De eerste oogst is teleurstellend. We vinden in een middag zoeken op internet met “camper”en “weegbrug” maar 10 (tien!) weegbruggen voor campers. [update: we zoeken nu ook op “caravan” en “particulier”. Bij slechts één van hen staat iets over camper specifiek wegen, namelijk het totaal gewicht en het gewicht op de achteras. Uit het verschil tussen die twee bereken je zelf natuurlijk het gewicht op de vooras. Dit toont maar aan dat weegbruggen voor campers niet makkelijk online te vinden zijn. Je kunt natuurlijk ook wachten op een weegdag in Nederland of in België/

Hoe wordt dit overzicht compleet?

Even voor de duidelijkheid: er zijn dus veel meer weegbruggen in Nederland, maar uit hun website valt af te leiden dat zij eigenlijk alleen voor transportbedrijven werken. Misschien zijn we wel te streng in ons selectiebeleid, maar hoe komen we er anders achter of deze misschien ook jouw camper wel willen wegen?

Laten we het zo afspreken: eigenaars van weegbruggen die niet in ons systeem vermeld staan, maar die wèl campers wegen, nemen contact op met ons via onze aanmeldpagina met het format van de gegevens die we willen hebben.

Uiteraard mogen onze lezers het ons ook melden als ze hun camper hebben laten wegen bij een weegbrug die niet staat vermeld in onze database. Schrijf dan naar “weegbrug AT no-mad PUNT nl”

Update: inmiddels 40 weegbruggen!

Het overzicht

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons