Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper informatie » Andere infobronnen » Bergpassen rijden met de camper
Bergpas

Bergpassen rijden met de camper

Bergpassen rijden… Hoe moeilijk is het?

Hebben jullie je ook wel eens afgevraagd hoe moeilijk of makkelijk bepaalde bergpassen te ‘doen’ zijn met de camper?

We kunnen ons voorstellen dat – met name beginnende – camperaars hier misschien wel als een berg tegenop zien ;). Natuurlijk hangt een en ander ook af van het soort camper dat je hebt: lengte, motorvermogen en techniek (zoals bij voorbeeld een hillholder, of motorrem), etc. Dus waar begin je met informatie hierover te verzamelen?

Op deze pagina heeft Gerrit Speek diverse bronnen gecombineerd tot een behoorlijk uitgebreide en overzichtelijke tabel met bergpassen en hun moeilijkheidsgraad, uitgedrukt in hellingpercentages en het oordeel ‘Goed te doen’, ‘Pittig’, ‘Veel ervaring nodig’ en ‘Verboden’.

De tabel is (naar eigen zeggen) samengesteld voor campers ≤ 3500 kg.

De beschouwde bergpassen bevinden zich in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk Portugal, Schotland, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.

De tabel oogt ouderwets, maar wordt steeds actueel gehouden.

Actuele informatie

Verder kan het helpen als je ook beschikt over een campernavigatie die zaken als stijgingspercentage, hoogte van tunnels en nauwe wegen aangeeft. Op deze pagina vind je een bespreking van diverse camper navigatie systemen.

Hou ook de weersverwachting in de gaten: regent het er? mist het soms? is het er koud of glad? Als het mooi weer is, heb je meer kans op fietsers en motorrijders op het parcours.

In de bergen leren rijden

Verder kun je ook een cursus volgen bij de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) om je te bekwamen in rijden in de bergen. Hoe dat ongeveer in zijn werk gaat zie je hier.

Verder kun je natuurlijk ook lid worden van – bij voorbeeld – facebook groepen die gaan over camperen in bergachtige gebieden. Daar kun je altijd terecht voor tips en advies en misschien zelfs voor mooie routes.

Bergen blijven trekken, zeker voor mensen uit de lage landen. Met wat voorbereiding en vooral wat durf gaat het helemaal goed komen. Velen zijn je voorgegaan en wellicht wil je over een tijdje niets anders meer vanwege de spectaculaire uitzichten en de fijne frisse lucht!

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons