Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Onze inhoudelijke speerpunten » Camper & Milieu » Is camperen milieu-onvriendelijk?

Is camperen milieu-onvriendelijk?

Promobil is misschien wel het meest bekende Duitse camper magazine. Promobil bespreekt een aantal stellingen over kamperen (met de camper) en de impact daarvan op het milieu.

Een van deze stellingen is dat het reizen per camper schadelijker voor het milieu zou zijn dan een autoreis. Dit, omdat campers meer peut verstoken dan personenauto’s.

Het artikel maakt hier in niet mis te verstane bewoordingen korte metten mee. De stelling betreft alleen het brandstofverbruik, maar andere milieueffecten moeten ook meegeteld worden.

Camperen is zelfs beter voor het milieu!

Uit een Duitse studie blijkt, dat reizen per camper zelfs béter voor milieu en klimaat is dan reizen met het vliegtuig of per boot.

Kijk bij voorbeeld eens naar de hotelovernachtingen. Die zijn zo’n tien maal slechter voor het milieu, dan een overnachting in de camper. Onder meer omdat hotelkeukens vaak 24 uur per dag bezig zijn met eten te koken of warm te houden.

Ook wordt er in hotels veel voedsel weggegooid. Het waterverbruik is vele malen hoger door het vaak wassen van handdoeken en beddengoed. Maar ook omdat mensen vaker en langer douchen dan thuis en al helemaal meer dan op de camping of in een camper.

Ook zijn in deze studie ook de verschillen in het ruimtegebruik doorgerekend.

Conclusie

Ga dus gerust met je campertje op vakantie en gebruik deze wetenschap om eventuele kritiek te weerleggen.

Camper en Milieu
Camper en Milieu