Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Onze inhoudelijke speerpunten » Vers water in de camper
Douche in de camper

Vers water in de camper

De hygiëne rond je vers water in de camper is belangrijk om verschillende redenen:

Drink water

  • Als je het water uit je tank ook als drinkwater gebruikt, wil je niet dat het water bacterieel of chemisch vervuild is. Dat wil je trouwens ook niet als je het alleen gebruikt om af te wassen.
  • In het buitenland is het water vaak gechloreerd. Je wilt die smaak niet in je koffie of thee proeven

Douche water

  • Douche je met dat water, dan wil je niet dat het met legionella (veteranenziekte) besmet is. Dat verspreidt zich namelijk via microscopische druppeltjes (aerosolen), die tijdens het douchen ontstaan. Als het water besmet is en je ademt die aerosolen in, kan je daar ernstig ziek van worden, of zelfs aan sterven.

Afwas water

  • Als je niet op een camping staat, spoel je de vaat en doe je de afwas met het water uit je tank (tenzij je daar een aparte fles of jerrycan voor hebt natuurlijk.
  • Voordat je gaat spoelen kan je het beste de vaat nog even met een keukenpapiertje afvegen. Zo voorkom je dat etensresten en overtollig vet in je grijswatertank terecht komen met als gevolg: minder stank en makkelijker schoonmaken ban die tank.

Begin met het begin

Innemen van vers water

Wat er niet in komt hoef je er ook niet uit te halen.

Kraanhygiëne

Hygiëne bij drinkwater inname is belangrijk. Je zult meestal water innemen van een kraan. Neem daarvoor nooit een kraan of een slang die boven of direct naast een chemisch toilet ledigingspunt hangt. Bij het lozen kunnen druppeltjes ‘zwart water’ (poep) uit de toilet cassette spatten en op de kraan of de slang terecht komen. Je zult trouwens de kost moeten geven aan het aantal mensen dat de poepcassette spoelt onder de voor drinkwater bestemde kraan. Niet doen!! En als er maar één kraan is (of er is een ‘flot bleu zuil’), kun je er gif op innemen dat die besmet is. Het is raadzaam om altijd je eigen slag te gebruiken (en die uiteraard alleen voor drinkwater innamen te gebruiken). Gebruik ook je eigen gardena kraanstuk of waterdief. Steriliseer de kraan zo mogelijk eerst met een tissue met alcohol.

Slang / gieter hygiëne

Of je nou een tuinslang of een gieter gebruikt om het drinkwater in je tank te krijgen: hou ze schoon.
Een tuinslang heeft twee uiteinden. Hou deze schoon door ze niet met vieze handen aan te pakken, door ze niet over de grond te laten slepen (er wordt daar grijs- en zwart water geloosd!) en probeer alle water na gebruik uit de slang te krijgen. Water dat in de slang achterblijft kan door bacterie- en algengroei vervuilen. Spoel de slang daarom vóór gebruik ook nog even door, zodat er alleen schoon water in de slang zit als je de tank gaat vullen.

Het zelfde geldt ook voor een gieter: hou de tuit schoon en desinfecteer deze regelmatig. Pak de gieter alleen met schone handen aan. Ververs dus éérst je vers water en daarna pas je grijs- en zwartwater lozen!

Waterdop hygiëne

Desinfecteer ook regelmatig de vuldop en -opening van je watertank. Die staat immers bloot aan de elementen (regen, stof, roet, noem maar op).

Hou tank en leidingen schoon

Ook al betracht je bij de waterinname de strengste hygiëne, het water dat je tankt blijft een aantal dagen in je tank zitten. Je kunt dan algengroei of biofilm ontwikkeling krijgen in je tank, zeker met warm weer.

Bacteriën verdubbelen onder gunstige omstandigheden iedere 20 minuten in aantal. Dat betekent dat ieder uur er 8x zoveel bacteriën in je watertank zitten als het uur daarvoor (2, 4, 8, 16, 32 etc…). Begin je met één bacterie in je tank, dan heb je er 24 uur later meer dan een half triljard. Als het bij voorbeeld om e-coli gaat (de ‘poepbacterie’) is dat goed voor een gezellige buikloop…

Wat kan je doen?

  • Chemicaliën in het water te doen. In het buitenland bevat het drinkwater vaak al chloor. Je kunt zelf ook hadex toevoegen. Je drinkt dan altijd (nog meer) chloor.
  • Zilver ionen in je tank te doen. Zilver ionen doden bacteriën, maar als je water met zilver ionen drinkt, kan dat ook je lichaamseigen bacteriën doden, met alle gevolgen van dien. En je drinkt nog steeds chloor.
  • Je kunt al het water dat je drinkt eerst koken. Kost gas of stroom en het water moet ook eerst weer afkoelen.
  • Kies je voor UV-ontsmetting, dan werkt dat direct op het moment dat het water door het UW apparaat gaat, maar je drinkt nog steeds chloor.
  • Je kunt kiezen voor ontsmetting met ozon. Het deel van het water in de tank wordt door een katalysator omgezet naar ozon gas, dat oplost in het water en de bacteriën doodt. Ozon (O3) valt vrij snel weer terug naar zuurstof (O2), maar omdat het water continue gesplitst wordt bevindt zich steeds ozon in de tank en de leidingen en worden deze automatisch smetvrij gehouden. De katalysator staat 24/7 aan en verbruikt weinig stroom. Ozon is smaakloos, echter: je drinkt nog steeds chloor.
  • Daarnaast (of in plaats van…) kun een (of meer) waterfilters installeren, maar je zult dan ook de nodige navullingen mee op reis moeten nemen. Je maakt dus continue kosten.

Douchen

We horen vaak het argument ‘maar wij drinken het water uit de tank niet’. Dat kan zo zijn, maar juist bij het douchen loop je het meeste gevaar. Immers: het water in je tank en leidingen is stagnant (het stroomt niet). Daardoor krijgen – zoals gezegd – bacteriën de kans om te groeien. De grootste boosdoener die je in je camper kunt tegenkomen is de Legionella bacterie. Die kan bij het douchen via inademing van kleine druppeltjes (aerosolen) van besmet water Legionella oftewel de Veteranenziekte veroorzaken. Dit is een potentieel dodelijke vorm van longontsteking. Niet iedereen wordt er ziek van, maar het zal je maar overkomen…

Een ander argument wat we vaak horen is: ‘maar we verhitten de boiler op 60 graden, dan gaan de bacteriën toch dood?’. Ja en nee. In het hete water wel, maar je doucht toch niet met 60 graden? Nee, je mengt met koud water en daarin kunnen… bacteriën zitten.

We hebben dit niet zelf verzonnen

Wat je tegen bacteriegroei in de camper kunt doen staat in dit artikel van de NKC, die een vergelijkende test liet uitvoeren.
Het artikel was voor ons de aanleiding om een Tank-O3 te kopen.

Wij hebben een Tank-O3 fresh water system omdat we in de camper douchen en het water uit de tank drinken. Daarnaast hebben wij een aantal filters geplaatst.
Om kalkaanslag op de katalysator (en in de boiler) te verminderen, filteren wij het kalk al bij het vullen uit het water. De chloorsmaak filteren we met een eenvoudige inline filter die tussen de pomp en de keukenkraan in de koudwaterleiding is ingebouwd. Zo wordt dus alleen het drinkwater op chloor gefilterd. Omdat de boiler meestal uit staat, tappen we het overige koud water uit de ‘warme’ stand van de keukenkraan. Zo sparen we het filter.

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons