Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Overwinteren 2023-2024 » Úbeda 2023-11-5/8
Úbeda: Sacra Capilla del Salvador

Úbeda 2023-11-5/8

Úbeda – Geschiedenis

Úbeda is een prachtige stad in de provincie Jaén. Gesticht in de 9e eeuw onderging het een enorme verandering in de 13e eeuw, na de reconquista (de katholieke herovering op de arabieren). De renaissance drukte echter de grootste stempel op de stad. Terecht dat de monumenten van deze stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

CP

De camperplaats is ingebed tussen het zwembad, een verkeersparcours voor kinderen, een fabriek en het opleidingsinstituut voor de Guardia Civil. Gezellig is anders, maar veiliger kun je het niet hebben :). Het is in feite een mixed parking en camping gedrag is dus niet toegestaan. Er is geen stroom beschikbaar, maar wel een loosplaats. Er zijn 10 plaatsen beschikbaar. Opvallend is dat de parking vaak (over)vol staat, maar er *niet* geparkeerd wordt op de voor campers gereserveerde vakken. Keurig! Als de plaats druk bezet is worden auto’s in de straat en bij de ingang geparkeerd, waardoor inrijden wat lastig kan zijn.

Centro Cutural – Hospital de Santiago

Bij binnenkomen in de stad komen we op weg naar de CP langs een enorm renaissancegebouw dat er interessant uitziet. Dit blijkt later het Centro Cultural – Hospital de Santiago te zijn. Het gebouw, dat tot 1975 dienst deed als hospitaal wordt nu gebruikt voor congressen en evenementen. Het is gratis toegankelijk, maar op dit moment helaas niet open. Bij naspeuring op het internet blijkt het zeer de moeite waard te zijn om te bezoeken. Deze gaat dus op de lijst voor volgende keer. Natuurlijk fotograferen we wel de buitenkant van het gebouw.

Parque Norte

We fietsen verder langs het gebouw richting een eettentje dat we uitgezocht hebben. In die buurt vinden we ook een wasserette. Terwijl we op de was wachten lopen we in de buurt door het Parque Norte. Een fraai aangelegd park met veel schaduwbomen, zoals je vaak in zuidelijke steden vind. In de winter niet echt spectaculair, maar als je hier in een warmere tijd bent best de moeite waard, denken we. Opvallend is ook de grote hoeveelheid sportfaciliteiten in dit park èn een hondenparcours. Aan het eind van het park vinden we ook nog een fraai kerkje: de Iglesia Ermita del Paje.

Museo Arqueológico van Úbeda

Dit schattige kleine museumpje is gratis toegankelijk. Het is gehuisvest in een huis in Mudejar stijl, ook wel bekend als Casa Mudejar. Het gebouw zelf is al een bezoekje waard, maar we vinden de collectie best OK.

Sacra Capilla del Salvador (Plaza Vázquez de Molina)

Dan komen we bij wat wel het toppunt van ons verblijf in Úbeda genoemd kan worden: de heilige kapel van de verlosser. Bij kapel denken wij meestal aan een kerkje in mini-formaat, maar hier niet!

Hij ligt aan het Plaza de Vázquez de Molina. Aan dit plein kom je eerst langs de Basilica de Santa Maria de los Reales Alcázares en het gemeentehuis (Ayuntamiento). Via een tuin met een renaissance fontein kom je op het taps toelopende hoofdplein, met aan de linkerkant een viersterren Parador en aan het hoofdeinde de Sacra Capilla del Salvador. We gaan hier geen woorden aan verspillen, maar laten de beelden spreken!

Mirador del Salvador

Achter de Capilla liggen nog wat eet- en koffietentjes waar we natuurlijk een (ge)bakkie doen, maar pas nadat we hebben genoten van het fraaie uitzicht vanaf de Mirador del Salvador. Ook hier geldt: zie de beelden.

Mirador del Alcazar

We fietsen nog even door via de (niet echt interessante) Juderia en komen bij het Mirador del Alcázar. Het gehele gebied wordt op dat moment verbouwd. We slagen er in om een foto te maken vanaf de Mirador, maar de archeologische site uit de tijd van het Alcázar is helaas niet te bereiken. Wel fietsen we nog een stuk langs de oude stadsmuren.

Sfeerbeeld Úbeda

We sluiten af met nog een aantal sfeerimpressies van de stad Úbeda.
We hebben zeker niet alles in deze stad kunnen bekijken en hij gaat dan ook op de lijst om nogmaals te bezoeken!

Koelkast perikelen

En dan moeten we echt wat aan de koelkast laten doen. We ruiken al enige tijd een uitlaatgas lucht en de koelkast springt aan met een plof. Dat kan niet goed zijn en we bellen met onze dealer en zetten een vraag hierover op facebook. Blijkt dat waarschijnlijk de schoorsteen gereinigd moet worden en ook de brander van de koelkast. Dat is geen sinecure, want de schoorsteen uitlaat zit bij ons op het dak en de brander is door het inlaatrooster niet bereikbaar. De koelkast moet er uitgehaald worden en ook de gasleiding moet afgekoppeld worden. We besluiten dit te laten doen en gaan op zoek naar een ’tallier’: een camper garage.

Die blijken in het binnenland dun gezaaid te zijn. We zullen richting kust moeten. Vanuit Úbeda is dat richting Granada. We vinden op Google Maps een taller in die buurt, met een overnachtingsmogelijkheid in de buurt. Het wordt Caravanto in Albolete, waar we op ‘spuugafstand’ kunnen overnachten bij Finca Bella vista in Maracena. Maar eerst maken we nog een tussenstop:

Volgende etappe: Guadix

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons