Ja, waterfilters zijn handig (en verstandig). We leggen uit waarom. Kijk hier voor een algemeen artikel over “Vers water in de camper“
Allereerst: wat is Tank-O3 en wat doet het?
Het Tank-O3 fresh water system houdt al het water in je camper (caravan, tiny house, boot) bacterievrij vanaf het moment dat het uit de kraan (of uit de bron) je tank in gaat. Dat doet hij door het ingebouwde ‘toverstafje’: een katalysator, die zuurstof in het water in de tank omzet naar ozon. Ozon is een sterke oxidator en is zeer effectief in het doden van virussen, bacteriën en schimmels. Daarom gebruiken ook waterbedrijven ozon om het kraanwater smetvrij te maken.
Oude techniek in nieuwe vorm
Al honderd jaar wordt ozon gebruikt als natuurlijk, duurzaam en veilig desinfectie- en ontsmettingsmiddel. Als ozon (O3) oplost in water ontstaat er ozonwater. Ozonwater is tot 3000 keer sterker dan bijvoorbeeld chloor zonder de negatieve bijwerking van chemicaliën.
Maar ozon is instabiel en valt steeds terug naar zuurstof en verdwijnt daardoor snel uit het water. Afhankelijk van de temperatuur is de helft na 15-30 minuten al weer verdwenen.
Zonder ozon verdubbelt iedere 20 minuten het aantal bacteriën in je tank. Daarom staat een Tank-O3 altijd aan, zodat het water continu ontsmet wordt.
Naast de tank, houdt het ozonwater ook doorlopend de leidingen en kranen schoon. Vanzelf, iedere keer als je de kraan opent. Voor zover is het verhaal recht-toe-recht-aan.
Verkalking
Het elektrische potentiaal van de Tank-O3 katalysator werkt ook als een magneet voor in het water opgelost calcium (‘hard water’). Als dat calcium tussen de elektrolyse unit en de celkern van de katalysator neerslaat, kunnen die door de kalkopbouw kapot gedrukt worden.
Een Tank-O3 is niet echt goedkoop, dus die wil je gráág heel houden.
Dit probleem is groter, naar mate er meer calcium in het water is opgelost en dat is in het buitenland vaak héél veel meer dan in Nederland! Dat betekent in het slechtste geval, dat je wekelijks of nog vaker de Tank-O3 moet ontkalken. Dat is in principe niet erg, maar éven vergeten en het kan een dure grap voor je worden.
Kan dat niet anders?
Ja, dat kan!
Het liefste wil je dat het water in je tank zo zacht mogelijk is, dus zo weinig mogelijk kalk bevat. Wat er niet in zit, kan ook je systemen niet kapot maken. Dat kan je regelen door middel van waterfilter voor kalk.
Bij Camper NO-MAD doen we dat met een ionenhars (ion resin) waterfilter, die we bij waterfilterexpert kochten. Die bestaat uit een losse behuizing (een plastic pot en deksel), waarin een (navulbaar) filter geplaatst wordt. Er zijn diverse aansluit maten beschikbaar.
Kalkrijk water stroomt door de ionenwisselaar, die de kalk afvangt. Kalkarm water stroomt uit het filter
Je kunt er voor kiezen om kant en klare patronen te nemen, of een navulling. Die laatste moet je bij het verwisselen van het filter zelf legen en weer vullen. In dat geval neem je dus zakjes met de ionenhars mee. Dat is wat kwetsbaarder dan losse patronen, maar wel goedkoper, het neemt ook minder ruimte in èn je verspilt veel minder plastic.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Het waterfilter heeft twee aansluitingen (in en uit) en je kunt kiezen voor een vaste verbinding met de slang (tule met klemringen), of voor ¾” binnendraadse aansluitingen. Hierop kun je bij voorbeeld een snelkoppeling als de Gardena koppeling aansluiten, die waarschijnlijk toch al op je waterslang zit.
Je waterslang wordt aangesloten op de ingang van het filter en met behulp van een (kortere) tweede slang gaat het ontkalkte water uit het filter naar je watertank.
De behuizing van het waterfilter kun je aan de binnenwand van de garage hangen, of los in de camper meenemen. Zorg er in ieder geval voor dat de aansluitingen goed waterdicht zijn! Bij ons stond de garage in één klap vol met water. Even vooraf testen is dus wel zo handig…
Aansluiting
Je sluit het filter aan op de tuinslang die je voor drinkwaterinname gebruikt. De meest gebruikte aansluiting daarvoor is de Gardena aansluiting. Die moet vervolgens weer aangesloten worden op het filter. Wij deden dat rechtstreeks door in het filter een 3/4″ schroefdraad naar mannetje Gardena aansluiting te zetten. We mekten dat het moeilijk is die aansluiting waterdicht te krijgen. Het is wel de kortst mogelijke aansluiting, dus als je ruimtegebrek hebt is dit de manier.
Geert van Tank-O3 heeft ook een aansluiting gemaakt en die is wat omvangrijker, maar wel robuuster.
Extra voordeel
Met dit waterfilter wordt alle water al tijdens het innemen ontkalkt. Niet alleen je Tank-O3 heeft daar baat bij, maar óók je boiler. En ook de thee smaakt aanzienlijk beter zonder al die kalk in het water. Het is even een uitgave, maar je koopt gemak en je bespaart jezelf een hoop werk en geld omdat je minder vaak je Tank-O3 en je Boiler hoeft te ontkalken.
Maar… je had het toch over filterS?
Inderdaad. Het andere waterfilter staat in principe los van de Tank-O3, maar werkt er wel mee samen: een waterfilter voor chloor. We hebben namelijk een gruwelijke hekel aan die chloorsmaak van het drinkwater in het buitenland. Ook zeulen we niet graag met zware waterflessen van de winkel naar de camper. En ook op dat plastic afval zitten we niet te wachten. Maar dat kan anders.
Weg met die chloorsmaak!
Het water in je camper is al drinkbaar door de Tank-O3. Je hoeft er alleen die chloorsmaak maar uit te krijgen. Bij douchen, afwassen, handen wassen, tanden poetsen en toilet doortrekken vinden we een beetje chloorlucht niet erg.
We hoeven dus alleen de koude keukenkraan chloorvrij te maken. Daaruit tappen we namelijk drinkwater en water voor thee, koffie en koken.
Doordat we standaard de boiler uit hebben staan, kunnen we trouwens ongefilterd koud water tappen door de mengkraan op de ‘hete’ stand aan te doen. Zo doen we langer met het waterfilter.
Actiefkool
Het drinkwater wordt chloorvrij gemaakt door een inline waterfilter met actiefkool. Dat is een buis met een soort Norit er in. Deze plaats je in de aanvoerleiding van de kraan, vandaar dat dit een ‘inline’ waterfilter genoemd wordt. De actieve kool bindt het chloor aan zich en het gefilterde water smaakt uitstekend. Op enig moment raakt het filter verzadigd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, dus als de smaak wat minder begint te worden is het tijd om het filter te vervangen. Je doet er zeker een paar maanden mee.
Aansluiten
De waterfilters zijn voorzien van een binnendraad. We willen dit filter – in verband met het verwisselen – met een snelkoppel systeem aansluiten. Verwisselen is dan een kwestie van de oude losklikken en de nieuwe vastklikken. Klik-klik-klaar.
Helaas krijgen we dat niet voor elkaar. Komt dit door onze drukpomp? We weten het niet. We hebben diverse aansluitingen geprobeerd, maar ze blijven allemaal lekken. Met een buitendraadse ¼” wartel/slangtule combinatie (verkrijgbaar bij een goede doe-het-zelf zaak) lukt het uiteindelijk wel, maar het verwisselen wordt lastiger doordat de slang met knelringen vast zit.
Bij het vervangen gaat daarom de druk van het systeem, handdoek er onder en de klemmen los (kliederboel). We halen het filter er uit, zetten de aansluitingen over op het nieuwe filter. Slangen er op, afknellen met de ringen en klaar is camper. In 20 minuten gebeurd.
Plaatsing
Het is van belang dat het waterfilter op een goed bereikbare plaats zit. Inbouw achter de keukenlades is bij ons geen optie. In plaats daarvan zoeken we naar de plek waar de blauwe aanvoerleiding voor de kraan aftakt van de hoofd aanvoerleiding vanaf de pomp.
Die vinden we in de dubbele bodem onder de koelkast. Om daar van boven bij te komen hoeven we slechts twee laden onder de koelkast uit te nemen. Het waterfilter is ook bereikbaar via een luik aan de buitenzijde onder de koelkast. Hopelijk hebben we altijd goed weer als het filter vervangen moet worden :).
We koppelen de koude aanvoerleiding naar de keukenkraan los van de hoofdleiding. Vervolgens draaien het T-stuk 180 graden, zodat die niet naar de keuken, maar naar de andere kant van de camper wijst. Aan dit T-stuk sluiten we een nieuwe blauwe slang aan, die naar de ingang van het filter loopt.
Een tweede slang gaat van de uitgang van het waterfilter terug naar de originele aanvoerleiding van de kraan. Die koppelen we aaneen met een rechte slangtule. Alle koppelingen worden vast gezet met knelringen. En zo is het circuit weer gesloten.
Het filterhuis zetten we vast met klittenband dat aan de bodem is gelijmd met siliconenkit. Een klem kan natuurlijk ook, maar die is daar lastig te monteren.
Om aan te denken:
Inline waterfilters zorgen voor een beetje drukverlies. Het drinkwater komt dus iets minder krachtig uit de kraan dan voorheen. Nou ja, so what…
Deze inline filters komen kant-en-klaar en zijn dus niet navulbaar. Ze moeten telkens vervangen worden. Dat betekent dat je er wel een aantal mee moet nemen op het soort lange reizen die wij maken (6 maanden onderweg). Wij doen er ongeveer twee maanden mee.
We hopen dat we jullie wat meer inzicht hebben kunnen geven in de mogelijkheden van het hebben van lekker en veilig drinkwater in de camper.
Lees ook:
- https://www.no-mad.nl/vers-water-in-de-camper/
- https://www.no-mad.nl/loosplaatsen-afval-en-waterinname-in-europa/
- https://www.no-mad.nl/waar-in-europa-is-het-drinkwater-veilig/
Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons. We waarderen het enorm als je je abonneert. Kost niets, je krijgt bericht van nieuwe posts en je dingt automatisch mee als we winacties kunnen organiseren.