Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Losse reisblogs » 2018-08 Rondje Noord-Holland
Campertrip door Noord Holland

2018-08 Rondje Noord-Holland

Noord-Holland

Omdat het zulk mooi weer blijft in Nederland besluiten we nog een ingelast rondje Noord-Holland te doen. Aan onze nieuwe vouw e-bikes moet al weer gesleuteld worden. We maken dus de inmiddels obligate omweg naar Lelystad. Deze fabrikant heeft nou eenmaal geen dealers bij ons in de buurt. Sterker nog, we begrijpen dat ze alle dealers gaan opheffen en alleen in Lelystad gaan verkopen en servicen. Lelystad zal dus wel een vaste tussenstop gaan worden in de toekomst.

Vijfhuizen

Maar zover is het nog lang niet. We willen graag eens de hoofdstad van Noord-Holland – Haarlem bezoekenen de keuze voor een CP valt op het nabij gelegen Vijfhuizen. Op het parkeerterrein van de voormalige Floriade is een groot aantal camperplekken ingericht en van alle gemakken voorzien. Stroom, water, grijs en zwart afvalwater, toiletten en douches. Omdat deze CP het jaar rond geopend is zijn de sanitaire ruimtes ook voorzien van verwarming. De vriendelijke uitbater geeft graag tips over uitjes in Haarlem en over fietsroutes. Die zijn er in de Haarlemmermeer te over. Je kunt bij voorbeeld naar het stoomgemaal in Cruquius of die in Lijnden fietsen. De CP ligt ook bij een halte van buslijn 300. Deze rijdt van de Bijlmer Arena via Schiphol naar Station Haarlem.

Camperplaats Vijfhuizen

Ondanks dat je hier pal naast de polderbaan van Schiphol staat is de overlast van vliegtuigen erg beperkt. Vóór onze fietstocht naar Haarlem (ca 5 km) gaan we eerst langs bij het monument voor vlucht MH17. Dat ligt tegenover de ingang van de CP. Wat een indrukwekkend monument is dat, zeg! Dat komt wel even binnen…. Voor ieder slachtoffer is een boom geplant en is de naam van die persoon vermeld. Bij sommige bomen liggen wat aandenkens en aan de bomen van de bemanningsleden hangt en sleutelhanger met “CREW”. Een mooie centrale steen met alle namen er op en een omgeving vol zonnebloemen maakt het helemaal af. Jammer dat de lintvorm van het monument alleen vanuit de lucht goed te zien is. Misschien zou een uitkijktoren gebouwd kunnen worden waarvandaan je het gehele monument vanuit de hoogte kunt overzien.

MH17 monument, Vijfhuizen
MH17 monument, Vijfhuizen

Haarlem

De fietstocht naar Haarlem begint lekker landelijk, maar voelt verderop wat ‘kaal’ aan. Maar goed, het gaat ons om de Haarlemse binnenstad en die is èrg leuk. De Grote Markt is op dat moment vrijwel volledig bezet doordat ‘Haarlem Culinair’ bezig is. De grote tent is met hekken afgezet. Ook staan er volop vrachtwagens voor de catering. Goede timing, hoor…
We kunnen nèt om de hoek gelukkig onze vouwfietsen kwijt bij de gratis bewaakte fietsenstalling. Wat een service. Pet af voor Haarlem! Rond de Grote of St. Bavokerk is het een drukte van jewelste en je moet ook wel voor het vege lijf oppassen. Fietsers en voetgangers zitten elkaar daar behoorlijk in de haren.

Op de Riviervismarkt terugkijkend naar de Grote Markt, zie de oude scheve gevels en de opvallende schoorstenen van het Gemeentehuis. Aan het Klokhuisplein ligt het oude gebouw van drukkerij Joh. Enschede en in de poort die naar rechtbank Noord-Holland leidt, hangt een gedenkplakkaat hiervan. Als je vervolgens de Damstraat inkijkt richting het Spaarne, zie je nog meer van die prachtige scheve gevels. Wil je naar het Teylers Museum, dan loop je de Damstraat in en slaat bij het Spaarne linksaf.

Haarlem, Riviervismarkt
Haarlem, Grote Markt; Gemeentehuis
Haarlem, St Bavo vanaf de Oude Groenmarkt
Haarlem, Lepelstraat

Wij eten onze boterhammetjes lekker in het zonnetje bij het monument voor Lennaert Nijgh op de Oude Groenmarkt. Daarna bezoeken we natuurlijk een paar van die mini-winkeltjes die aan de St Bavo vastgebouwd zitten.
Terug bij de Grote Markt kun je het Frans Hals museum bezoeken. Of je kiest voor het naastgelegen gratis Archeologisch Museum (‘Het leukste museum onder de grond’). Let goed op. Je zou er bijna aan voorbij lopen als je niet weet dat het daar is. Zeker even meepakken, als is het maar voor wat verkoeling op een hete dag. Als je er toch bent, doe de hartelijke groeten van ons aan ‘Cornelis’.

Verder brengen we de dag door met shoppen en da’s niet erg. Een stad als Haarlem doe je niet in één dag. Dan blijf je toch een extra nachtje op CP Vijfhuizen?

Lelystad

De aanleiding is al genoemd, maar we moesten dus nog even Noord-Holland verlaten en een ommetje maken naar Lelystad. Dat is ditmaal niet erg, want het is mooi weer. Bij de CP Houtribhoek ligt een allerschattigst strandje dat zelfs tijdens het weekeinde in de vakantie niet druk is. Het nuttige met het aangename verenigen, dus. Of maak van de nood een deugd en ga eens langs bij de Oostvaardersplassen. Neem – als je kunt – een goede telelens mee!

Medemblik, Parel van West Friesland

Via de dijk Lelystad-Enkhuizen, die we eerder met noodweer de andere kant op overstaken, gaat het terug naar Noord-Holland, richting Medemblik. En ook dat is weer een schot in de roos. Als Alkmaar de Parel van Noord-Holland is, dan is Medemblik toch zeker de Parel van West Friesland! Het is een schattig plaatsje en er is veel te doen, dus we boeken snel een derde nacht bij. We staan op CP Pekelharinghaven, achter het havenkantoor annex restaurant ‘de Driemaster’ met uitzicht op kasteel Radbout. Er zijn maar 5 plaatsen, dus reserveren helpt! De haan van de naastgelegen kinderboerderij is niet echt hinderlijk en nemen we op de koop toe. Ook leuk is de goody bag die je bij aankomst in het havenkantoor krijgt.

Medemblik, Camperplaats Pekelharinghaven
Medemblik, Oudevaartsgat
Medemblik, Pekelharinghaven
Medemblik, Hoogesteeg
Medemblik, Achtereiland
Medemblik, Vooreiland
Medemblik, Vooreiland
Medemblik, Oosterdijk

Kasteel Radbout

Kasteel Radbout is recent gerestaureerd en omdat er nog geen permanente tentoonstelling is, krijgen we wat korting op de entree. Wij houden van cultuurerfgoed! Het is een leuk kasteeltje, maar je bent er wel snel doorheen. Dat de vloerdelen taps toelopen komt doordat ze vroeger de planken zaagden uit de hele lengte van de boom. Die zijn onderaan natuurlijk breder dan bovenaan.

Medemblik, Kasteel Radbout

Foto’s van de buitenkant zijn natuurlijk wel een must!

Medemblik, Kasteel Radbout
Medemblik, Kasteel Radbout
Medemblik, Kasteel Radbout

Nederlands Stoommachinemuseum

Wat kun je verder in Medemblik doen? We raden je aan een rondwandeling en/of een fietstocht te maken (routebeschrijving in de goodie-bag). Vooral de Nieuwstraat valt op door zijn grootte en de vele winkels. Er zijn heel wat fraaie panden te zien in Medemblik. Verder is er een bakkerijmuseum, een fraaie molen, een stoomtram naar Hoorn en een stoomgemaal annex stoommachinemuseum. Dus ook een ruim assortiment industrieel erfgoed :).

Medemblik, Stoomtram naar Hoorn
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum
Medemblik, Stoomgemaal / Stoommachinemuseum

Strandjes

Op de diverse strandjes en natuurgebiedjes is het goed toeven en watervogels zijn nooit ver weg. Medemblik heeft vier jachthavens en buitengaats ook nog een regattacentrum. Als dat nog niet genoeg is kun je diverse leuke uitjes maken met Medemblik als uitvalshaven.

Medemblik, de Vooroever
Medemblik, Stern. de Vooroever
Medemblik, Stern. de Vooroever

Schagen / ’t Zand

Door gaat het naar Schagen (denken we). Eenmaal aangekomen aan de jachthaven/CP valt de locatie ons behoorlijk tegen. Telefonisch krijgen we de dag tevoren te horen dat ze niet doen aan reserveren. Ook de uitstraling van de CP is niet je-dat. Plekken aan de openbare weg zonder zichtbare faciliteiten. Het doet erg kaal en niet erg uitnodigend aan. Tevens is de havenmeester bij aankomst niet op zijn post en blijkt ook niet telefonisch bereikbaar. Het geheel ademt ‘zoek het zelf maar uit’.

Dat doen we dan ook en we rijden 4 km door naar ’t Zand. We vinden daar een prima plek op de camperplaats bij Molen de Hoop. Ooit gebouwd in Leiden als houtzaagmolen en later verscheept naar Noord-Holland om in ’t Zand als Korenmolen dienst te doen. Na mechanisatie en verval is de molen even verderop weer opgebouwd en dient nu educatieve doeleinden. Een prachtig rustig plaatsje en een prima locatie als je Schagen nog zou willen bezoeken….

't Zand. Molen de Hoop. Parallelweg

Nieuw Vennep

Op de terugweg naar huis zoeken we altijd een CP waar we de tanks leeg- en schoon kunnen maken. NO-MAD kan dan weer schoon de stalling in. We kiezen wederom voor de Decemberhoeve. We waren er eerder en het is een relaxte plek om dit soort klusjes te doen. Ook is het dicht bij Hillegom, waar we nog even langs de kampeerwinkel willen om een nieuw aftapkraantje te scoren. Het kapotte kraantje blijkt in de bodem gekit te zijn en kan niet meteen vervangen worden. Na terugkomst heeft André het kapotte kraantje vervangen. Ook heeft hij twee 12V stopcontacten aangelegd en aangesloten op de huishoudaccu’s. Nu hebben we ook bij stilstand de beschikking over 12V aansluitingen. Wel zo handig voor opladers en zo.

Camperplaats Decemberhoeve. IJweg Nieuw Vennep
Camperplaats Decemberhoeve. IJweg Nieuw Vennep
Camperplaats Decemberhoeve. IJweg Nieuw Vennep

Noord-Holland, daar gaan we vaker naar toe!

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons