Guadix – omgeving
We bezoeken Guadix terwijl we onderweg zijn naar Granada om daar wat aan de koelkast te laten doen.
Als je Guadix nadert, zie je roodbruine steile heuvels en uitgestrekte woestijnachtige vlaktes, omlijst door de hoge bergketen van de Sierra Nevada. Een werkelijk prachtig decor als backdrop voor Guadix, met name voor de grotwoningen, waarover later meer.
Geschiedenis
De stad heeft een lange historie: de eerste nederzettingen dateren uit de bronstijd. Het stedenbouwkundig plan stamt uit de 6e eeuw voor Christus. Bij opgravingen is een leisteen woning uit de 5e eeuw voor Christus gevonden.
In de Romeinse tijd stond het bekend als Accitum, Acci of Akki en was het een belangrijk handelscentrum. Na 711 kreeg het betekenis als Moors fort en handelsstation. De naam werd omgedoopt tot Wadi ‘Ashi (“de Wadi van Acci”). De stad verzette zich tegen de Umayyaden. Na het verval van het kalifaat werd de stad het eigendom van de Almoraviden en daarna van de Almohaden. Later maakte het deel uit van het emiraat Granada.
De stad was de locatie van de Slag om Guadix in 1362: het kleine Castiliaans leger werd verdreven door de troepen van de Sultan van Granada. Als gevolg van latere burgeroorlogen in het koninkrijk Granada werd Guadix de hoofdstad van dit koninkrijk, in plaats van Granada. Tijdens de Reconquista gaf de stad zich zonder strijd over aan het koninkrijk van Ferdinand en Isabella in 1489.
CP
De camperplaats is een grote mixparking, dat soms in gebruik is als kermisterrein. Er is geen stroom, maar je kunt gratis lozen en water innemen. Het lijkt de bedoeling dat de campers buiten het hek staan. Daar parkeren echter ook andere voertuigen. Bijgevolg staan er meer campers binnen het hek dan erbuiten. Wij ook en we hebben daar ongestoord kunnen staan. Zoekend naar de loosplaats, werd meteen gevraagd of we iets zochten en of ze ons misschien konden helpen. We hadden immers ook op zoek kunnen zijn naar vette buit. Sociale controle? Prima!
De Stad
We lopen vanaf de CP richting stad en zien na de rotonde al de enorme Catedral de la Encarnación liggen. Deze is een bezoek méér dan waard. Kijk bij de rotonde naar rechts en je ziet de opgraving van het Teatro Romano. Links van de kathedraal ligt het Plaza de la Catedral. We lopen door de poort naar het Plaza de la Constitución. Dit plein is geheel door gebouwen omgeven en we zitten bij winderig weer heerlijk in het zonnetje op een van de terrasjes.
Aan dit plein ligt ook het bureau van toerisme. Het gebouw lijkt leeg maar de begane grond is een expositie van Romeinse fundamenten. Je moet de trap op naar de 1e verdieping. Er is ook een kleine expositie over Guadix. De mevrouw van toerisme legt ons uit dat je Guadix uitspreekt als ‘Waadix’ of ‘Waadis’. Dit is afgeleid van Wadi ‘Ashi. We kenden het woord ‘Wadi’ al als ‘Rivier’, maar de link hadden we nog niet gelegd….
Kathedraal van binnen
De kathedraal van Guadix is spectaculair mooi. Je raakt niet uitgekeken. En dan zijn we niet eens in de toren geweest, van waaruit je de hele stad overziet.
Als je verder het stadje in (en omhoog) loopt, kom je uit bij de Iglesia de Santigo, gebouwd tussen 1533 en 1551, met een prachtig Mudejar plafond. Ook het tegelwerk op de torenspits is apart.
Loop je vanaf de Santiagokerk nog even verder omhoog, kom je bij de Alcazaba van Guadix. Helaas is deze niet open voor publiek, maar je kan deze van vele kanten goed zien. Zoals bij voorbeeld vanaf de Mirador la Magdalena, bij de Magdalenakerk.
De grotwoningen
Tijdens de Moorse tijd was Guadix een belangrijke handelsstad. Het lag dicht bij Granada, het Alhambra en de zee. Toen de katholieken in 1492 Andalusië heroverden, vluchtten veel Moren naar de omliggende bergen en de stad Guadix. Toen bleek dat ze daar nergens konden wonen, besloten veel Morisco’s (Moren die gedwongen waren christen te worden) hun huizen ondergronds te bouwen.
De grotten in Guadix zijn geen natuurlijke grotten. Ze zijn in feite uit de grond gebeiteld. Steden in de buurt, zoals Baza en Huescar hebben ook grotdistricten, maar Guadix heeft – met meer dan 2.000 ondergrondse woningen – het grootste aantal grotwoningen in heel Europa.
De lokale bevolking staat bekend als de trogloditas (holbewoners). Tot voor kort werden de grotwoningen gezien als huizen voor de armen. Tegenwoordig worden ze steeds populairder en veel lokale bewoners maken er restaurants, hotels en zelfs vakantiewoningen van.
Je vindt de grotwoningen in de Barrio de Cuevas. Witte schoorstenen steken overal uit de heuvels. Voordeuren zijn in de rots uitgehouwen. Het is een wat surrealistisch beeld, zeker als je dit vanaf een Mirador bekijkt.
Museum, kerk en mirador
In de Bario de las Cuevas bevindt zich het Cueva Museo Centro de Interpretacion, met daartegenover de uit de rotsen gehouwen kerk Parroquia de Nuestra Señora de Gracia en iets verderop een Mirador, van waar je prachtig over de hele Barrio de Cuevas uitkijkt.
Guadix heeft veel te bieden en verwelkomt je op een gratis CP. Wat let je?
Volgende etappe: Embalse de Francisco Abellán en La Peza.
Als je iets aan onze informatie gehad, zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Als je je abonneert, krijg je per email bericht van nieuwe posts en je dingt automatisch mee als we winacties kunnen organiseren. Kost je niets en levert misschien nog wat op :). En het mes snijdt aan twee kanten: door je te abonneren hebben wij een sterkere positie om acties te organiseren.