. Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Aljustrel 2021-11-24
Nossa Sehora do Castelo - Aljustrel

Aljustrel 2021-11-24

We rijden door naar Aljustrel. Het belangrijkste attractiepunt moet hier de mijnbouw zijn en het mijnbouwmuseum, al lezen we daar online minder positieve berichten over. De overige trekpleisters zijn bijna allen gesloten (kerken en musea).

Toon je waardering en abonneer je. Het is gratis en je helpt ons er echt mee!
Je dingt automatisch mee als we een winactie organiseren en je krijgt bericht als er een nieuwe post online gaat.

Santuário Nossa Senhora do Castelo

Alleen het Santuário Nossa Senhora do Castelo is open en dat blijkt ook de mooiste attractie hier te zijn. Eigenlijk is het meer een kapelletje, maar het park eromheen en de prachtige trap er naartoe zijn werkelijk om te zoenen! In de kapel (uit 1396) zie je nog resten van de oorspronkelijke ornamenten die kennelijk later zijn overgekalkt met de bekende blauwe verf. Ook nog een leuk detail: een rotspunt die uit de vloer en de muur steekt en nooit is weggeslepen.

 • Nossa Sehora do Castelo - Aljustrel
 • Nossa Senhora do Castelo
 • Nossa Senhora do Castelo
 • Nossa Senhora do Castelo
 • Nossa Senhora do Castelo
 • Aljustrel

Stadje

Over het stadje zelf is verder weinig de vertellen, behalve dat vlak naast de Tourist Info een heerlijk winkeltje van sinkeltje is, waar we een schoudertas, een vegertje, wat kerstspulletjes en een teiltje scoren. We rijden verder naar het mijnbouwterrein, waar naar verluidt een rondwandeling is uitgezet. Het is een flinke klim met de fiets de steile heuvel op. Gelukkig hebben we elektrische vouwfietsen, althans tot bijna aan de top, als de accu leeg getrokken blijkt. Kennelijk te veel heuvels bedwongen deze week, maar waar is die @#$%$# rondwandeling?

 • Aljustrel
 • Aljustrel
 • Aljustrel

Mijnbouw

De verkeersborden op de rotonde wijzen ons naar rechts en we rijden (zonder trapondersteuning) langs de Malacate Vipasca (een mijnschacht met lifttoren). We komen dan in het actieve mijnbouwterrein terecht en dat kan niet de bedoeling zijn  We rijden een stukje terug en gaan de Bairro Mineiro Vale d’Oca in (een mijnwerkerswijkje). We zien een wandelplankier liggen op de heuvel, maar geen toegangsweg. Dan maar terug naar de rotonde en die heuvel op. Daar liggen wat gebouwen die waarschijnlijk bij de rondwandeling horen, maar nu gesloten zijn en ook enigszins vervallen lijken. Een slecht teken. We hebben nu de tweede mijnbouwschacht in zicht: de Malacate Poço Viana en we rijden door een kloof in de berg om aan de andere kant de oude centrale met compressors te vinden.

 • Aljustrel
 • Aljustrel

Wandelpad

Daar blijkt een trap richting de wandelplankieren te zijn en deze leiden je inderdaad langs alle sites die op de toeristenkaart vermeld zijn. Het wandelpad lijkt recent aangelegd te zijn, maar is op plaatsen al vervallen en op een plek zelfs afgesloten vanwege gevaar van vallend gesteente. Het lijkt er op dat de locals deze wandelpaden voornamelijk gebruiken als honden uitlaatstrook. Op het bord, beneden bij de trap staat: gefinancierd door de EU (Interreg programma) met lokale cofinanciering. Dat is dus een hele dure honden uitlaatstrook van € 138.058,72….

 • Aljustrel

We snappen dat door Covid het toerisme is ingezakt, maar maak het die toeristen die wel de moeite nemen dan niet zo moeilijk en leg ‘for a few Euro’s more’ behoorlijke bewegwijzering aan en onderhoud het geheel!

Overnachting

We overnachten bij het benzinestation bij de InterMarché. Daarnaast is trouwens ook nog een Pingo Doce. We zouden naar de Barragem do Roxo (parkeerplaats bij stuwmeer) gaan om daar te overnachten, maar de vrouw wil de volgende ochtend wat kwartels kopen (80 cent per stuk = € 5,90 per kg!) en dan stribbelt de man natuurlijk niet tegen!

Volgende etappe Bhttps://www.no-mad.nl/beja-2021-11-25-26/eja

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons