.
Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo AchterzijdeCamper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Camper reisblogs » Lagoa de Cospeito en Lugo 2022-10-29/30

Lagoa de Cospeito en Lugo 2022-10-29/30

2022-10-29 Lagoa de Cospeito

We zijn weer fit genoeg om te reizen na ons Covid-oponthoud in Foz. Ook hebben we weer even genoeg zee en rotskust gezien. We zetten koers naar Lugo, maar omdat we graag kleine stukjes willen rijden zoeken we naar een bestemming die wat dichter bij Foz ligt. Dat wordt Lagoa de Cospeito, een wetland bij A Feira do Monte, ongeveer halverwege Foz en Lugo.

Lagoa de Cospeito is een wetland, gelegen in het UNESCO gebied “Biosfeerreservaat Terras do Miño”. Het is een van de belangrijkste wetlands van Galicië en is tevens een Natura 2000 gebied. Het wetland wordt gevoed door de Guisande rivier. In de wintermaanden dient het gebied als een overwinteringsgebied, doorgangsgebied en zelfs broedplaats voor verschillende trekvogelsoorten. Er zijn verschillende observatietorens in het gebied geplaatst met cofinanciering van de EU.

Niet alleen vogels

In het gebied zijn natuurlijk ook andere diersoorten te vinden als amfibieën, forellen, waterslangen, otters, egels, reeën, wilde zwijnen en eekhoorns.

Er is ook een grote verscheidenheid aan plantensoorten te vinden. Zo’n 20% van de bedreigde flora van Galicië komt hier voor. Wij vinden er vooral veel paddenstoelen. Ook zien  we veel wroetsporen van wilde zwijnen. Met zo’n 3,5 km ben je de plassen rond en weer  terug op de P-plaats, waar je trouwens je cassettetoilet kunt legen en water kunt innemen.

  • Lagoa de Cospeito
  • Grote psrasolzwam
  • Grote psrasolzwam
  • Grote psrasolzwam
  • Grote psrasolzwam
  • Grote psrasolzwam
  • Gewone Anijschampignon
  • Vroege Leemhoed
  • Oranjerode Stropharia
  • Russsula
  • Lepiota subincarnata
  • Paarse Schijnridderzwam
  • Parelstuifzwammen
  • Aalscholvers

2022-10-30 Lugo

De dag erna trekken we dan door naar Lugo. Daar treffen we een prettig stadje aan met prachtige bewandelbare Romeinse stadsmuren. Het deed ons een beetje denken aan het Toscaanse Lucca.

De stadsmuren uit de 3e eeuw zijn nog volledig intact en doen imposant aan net een hoogte van zo’n 10 à 15 meter. Ze zijn bestempeld tot UNESCO Werelderfgoed.

Vanaf de CP bij de sporthal loop je zo’n 800 m vrij steil omhoog en komt de stad binnen via de stadspoort bij de kathedraal. Loop links langs de kathedraal en je staat op het Praza Major met vele terrasjes. In de straten die nog iets verder aan de linkerzijde liggen barst het van de restaurantjes en de tasca’s. Oergezellig! De andere straten zijn in essentie allemaal winkelstraten. Wij zijn er op een zondag, dus er is niet veel open. Op andere dagen zal het hier prettig winkelen zijn.

Op diverse plaatsen zie je in straten glasplaten liggen met daaronder mozaïeken uit de Romeinse tijd. Uiteraard met de nodige uitleg erbij op plaquettes. Ook de kunstwerken op het Praza Maior wijzen op het Romeinse verleden van de stad: een strijdwagen uit roestvrij staal en twee koperen Romeinse soldaten.

De sfeer in de oude stad is kalm, bijna sereen te noemen, wellicht vanwege zondag. We zijn de stad uiteraard helemaal over de muren rond gewandeld. Op verschillende plekken kun je van de muur af naar beneden. Op sommige plekken, lijkt de muur wat op de grote Chinese muur, doordat deze ook de contouren van de rotsen volgt. Doe dit vooral ook! Het is een leuke wandeling.

Ben je ook nog benieuwd naar de Ponte Vella (van oorsprong een Romeinse brug), dan zul je zo’n 100m meter moeten afdalen naar de Miño rivier. Let op! Je moet ook weer flink omhoog naar de camperlaats…

Ga beslist eens een kijkje  nemen in Lugo! Wat ons betreft een mustsee plaats!

Volgende etappe: Vila Nova de Cerveira (Portugal)