Tablethouder op, in, of onder je dashboard?
Wij hebben geen ingebouwde navigatie of mogelijkheid een tablet in het dashboard te plaatsen.
Op zoek naar een tablethouder die een 9″of 10″ tablet kan bevatten ten behoeve van de camper navigatie (die we nog moeten uitzoeken), komen we na lang zoeken en veel opties verworpen te hebben, bij toeval op het spoor van de MCUPPRO. We vragen in diverse facebook groepen naar ervaringen met deze houder, maar krijgen nul respons. Dat is bijzonder, want meestal blijft antwoord niet lang uit. Blijkbaar is dit product onbekend onder camperaars.
We benaderen daarom de firma MacAlly en vragen of we een exemplaar mogen testen voor Camper NO-MAD. Wat schetst onze verbazing als we naast de gevraagde MCUPPRO ook de MCUPTAB en de HRMOUNTPRO toegestuurd krijgen om te bespreken. Natuurlijk willen we dat wel! Sterker nog, we mogen van MacAlly de tablethouders gebruiken voor een weggeefactie.
Navigatie
De HRMOUNTPRO is een houder die je aan de hoofdsteun van de bestuurders- of bijrijdersstoel vastmaakt en is dus bedoeld als tablethouder voor de passagiers. Voor navigatiedoeleinden heb je hier natuurlijk niets aan. Wel is het handig voor het rijden met bv. kinderen op de 3e en 4e stoel en ook in je personenauto kan het ding zijn diensten goed bewijzen.
Voor navigatiedoeleinden gaat het dus tussen de MCUPTAB en de MCUPPRO (laten we ze vanaf nu TAB en PRO noemen).
Beide tablethouders plaats je in de bekerhouder van het dashboard, vandaar het CUP in de naam. De voet onderaan de hals van de houder maak je groter of kleiner met behulp van de draairing. Hierdoor klemt deze in de bekerhouder vast. Dat kan uiteraard niet onbeperkt en dus zitten er grenzen aan het formaat bekerhouder, waar ze in passen. Voor beide geldt dat de tablethouder ongeveer 25 cm boven de voet staat. Bij onze Ducato betekent dat, dat het tablet met de bovenrand net boven het dashboard uit komt. Dat is hoog genoeg om de navigatie goed te kunnen zien en laag genoeg om niet in de weg te zitten. Ideaal!
In de drinkbekerhouder
De TAB heeft een harde, gladde voet. De hals van de houder is stevig en buigbaar,maar is beslist geen flubberdingetje, want je moet behoorlijk wat kracht uitoefenen om de hals te buigen. De tablethouder zelf klik je bovenop de hals.
De PRO heeft een getrapte voet in twee diktes. Het oppervlak is minder glad dan dat van de TAB en heeft horizontale ribbels, die bijdragen aan de grip in de bekerhouder. De ring om het klemmechanisme te bedienen is wat groter dan die van de TAB en heeft meer ribbels voor betere grip. De hals van de PRO is star en bestaat uit 2 delen, die door een gewricht verbonden zijn. Het tablet kan door middel van het gewricht naar voor of achter gekanteld worden voor een betere kijkhoek. Ook hier zit de eigenlijke houder op de hals geklikt.
De eigenlijke houder is voor beide typen identiek. De houder kan telefoons en tablets aan van 96mm tot 203mm lengte of breedte. Dat is ruim voldoende voor een 10″ tablet. Je kan er zelfs een een Microsoft Surface PRO 3 in zetten. Alleen de IpadPro 12,9 zal er niet inpassen.
Tablethouder test
We hebben beide tablethouders getest in onze camper met Fiat Ducato cabine. De PRO paste perfect in de bekerhouder en zat muurvast. Door de schuine plaatsing van de bekerhouder staat de PRO echter ook iets schuin van het dashboard af. Daardoor staat ook de tablet iets (te) schuin naar rechts voor de bestuurder. Je kunt het tablet wel draaien, maar dat kan alleen stapsgewijs. Roteer je het scherm naar links (tegen de klok in) dan is hij bij de eerste klik al over de verticaal heen en staat hij schuin de andere kant op. Dit is helaas niet te voorkomen. Is dit erg? Nee, maar wel enigszins hinderlijk. Op den duur zul je er waarschijnlijk wel aan wennen.
De kop van de TAB is identiek aan die van de PRO en heeft dus ook het zelfde kantelmechanisme. Echter: omdat de hals zelf flexibel is, kun je deze zodanig buigen, dat het tablet wèl recht staat. Een ander voordeel is dat je het tablet dichter of verder van de bestuurder kan zetten, wat niet kan bij de PRO.
Niet alles koek en ei
Helaas bleek de voet van de TAB niet voldoende grip te hebben in de bekerhouder. Om te kijken of dit een Duacto probleem is, hebben we de TAB ook getest in onze personenauto, met het zelfde resultaat. Onze eerste gedachte was, dat dit misschien lag aan het feit dat de voet hard en glad is. De voet kan namelijk veel groter worden dan die van de PRO (zie foto). Het probleem bleek echter te liggen in de draaiknop van het klemmechanisme. Als de voet begint te klemmen in de bekerhouder ondervindt hij weerstand. Op dat moment schiet het klemmechanisme door, waardoor de voet niet volledig klem komt.
Ook bij volledig indraaien schiet de draaiknop door. Wat wel opvalt, is dat bij het rijden over verkeersdrempels met de camper de houder mèt tablet niet uit de bekerhouder valt. Maar hij is wel met de hand heen en weer te bewegen. Het kan ook zijn dat het klemmechanisme van de TAB meer zijwaarts werkt, waar die van de PRO meer rondom gericht is en dus naar alle kanten klem zit. Ook dit is op de foto goed te zien.
We hebben deze bevinding uiteraard gerapporteerd aan de importeur, maar deze gaf geen reactie op onze bevindingen.
Onze conclusie
Welke tablethouder zouden wij kiezen? Op basis van de test kan onze voorkeur niet anders uitgaan dan naar de PRO. Het feit dat deze minder mogelijkheden tot instellen heeft, weegt wat ons betreft niet op tegen het feit dat de TAB niet stevig te verankeren is. Was dat wel het geval geweest, dan zou de keuze zonder twijfel anders uitgevallen zijn. Jammer.
De HRMOUNTPRO voor je personenauto
Deze robuuste steun bestaat uit meer delen. Je monteert de tablethouder aan de hoofdsteun van de bestuurders- of bijrijdersstoel. Door het goed doordachte ontwerp is de tablet zowel te gebruiken door de persoon die recht achter de stoel zit, als ook door meer personen tegelijk. Dit door het scherm in het midden tussen de twee stoelen te hangen. Bonus is de 12 Volt stekker met op de stekker twee USB aansluitingen en via het verlengsnoer nog eens twee bij het tablet.
Aan de hoofdsteun bevestigd
De basis van de steun maak je met twee klemmen vast aan de spijlen van de hoofdsteun. Aan deze stang kun je de tablethouder op twee manieren vastmaken. Ten eerste direct aan de stang zelf. Het tablet hangt dan recht achter de voorstoel. In de stang zit echter ook een uitschuifbaar verlengstuk met aan het eind een tweede koppelstuk voor de tablethouder. Met uitgetrokken verlengstuk komt het tablet met gemak tussen de twee voorstoelen te hangen, zodat meer mensen op het tablet kunnen kijken.
Het tablet kan je verticaal of horizontaal plaatsen. Verder kun je de stand van het tablet nog aanpassen doordat deze via een kogelgewricht aan de houder vast zit. De tablethouder heeft een spanwijdte van 11,5 tot maximaal 25,5 cm.
Tot slot
We wilden van deze test een filmpje maken, maar onze apparatuur liet ons deels in de steek. Mogelijk door de hitte, want we testten op de heetste dag *ooit* in Nederland. We hebben nog wat materiaal kunnen redden, maar het filmpje is daardoor wat hap/snap geworden. Wat we juist niet konden redden was het gedrag van de houders bij het rijden over verkeersdrempels. We kunnen zeggen dat zelfs de TAB, die bij ons niet volledig klem zat in de bekerhouder, tijdens de test zonder moeite het gewicht van de iPad kon houden. Bij beiden bewoog het scherm tijdens de test niet noemenswaardig.
De weggeefactie is afgelopen.
Dank aan www.macally-europe.com voor het beschikbaar stellen.
De winnaars hebben inmiddels hun prijs ontvangen.
Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons. We waarderen het enorm als je je abonneert. Kost niets, je krijgt bericht van nieuwe posts en je dingt automatisch mee als we winacties kunnen organiseren.