Door en vooral VOOR camperaars
NO-MAD Logo Achterzijde Camper NO-MAD
Door en vooral VOOR camperaars
Home » Onze inhoudelijke speerpunten » Camper & Milieu » Grijswatertank reinigen
Geurtjes

Grijswatertank reinigen

Iedereen kent wel het verschijnsel. Na verloop van tijd ruik je tijdens het rijden ineens een putlucht en je weet het: de grijswatertank….

Tijdens het rijden ontstaat er een drukverschil tussen de lucht in de vuilwatertank en de lucht in de camper. Zo komt die tanklucht via de afvoerputjes van de wasbekkens en de douche in je neusgaten terecht. Sommige fonteintjes hebben een zwanenhals, die dit tegen gaat. En als je een douche hebt die je niet of weinig gebruikt kan de zwanenhals daarvan droog komen te staan en dan doet die zijn werk niet meer.

Je kunt natuurlijk alle gootsteentjes in je camper dichtstoppen (als je dat al niet deed) en nieuw water in de zwanenhals gieten, maar dat geeft maar voor even soelaas. Zodra je die stop eruit haalt om je handen te wassen, tanden te poetsen of de vaat af te spoelen, komt die geur je weer tegemoet.

De grijswatertank legen alleen helpt niet. Die lucht blijft echt hangen.

Tank en afvoerleidingen schoonmaken, maar hoe?

Omdat je milieubewust bent leeg je natuurlijk je vuilwatertank niet in de berm of op straat, maar in een vuilwater aflaat op camperplaats of camping. Je wilt natuurlijk ook een milieuvriendelijke oplossing om die nare geurtjes tegen te gaan. Alleen spoelen met schoon water helpt niet veel, want die bacteriën blijven gewoon achter in tank en leidingen en het hele circus begint direct weer van voren af aan.

Sommige mensen zweren bij een hogedrukreiniger, maar die zul je tijdens je reis niet bij je hebben. Besef dat ook hoge waterdruk alléén de bacteriën ook niet om zeep helpt maar slechts deels verwijdert (ontkoeken).

En waarmee (niet)?

Bleekwater

Je kiest uit milieu-oogpunt niet voor middelen als bleekwater (chloor/javel). Het is slecht voor je leidingen (en dus portemonnee), voor het milieu en voor de rioolwaterzuiveringsinrichting. Chloor is echt een no-no.

Azijn

Azijn (eventueel in combinatie met wasverzachter voor de geur) is beter voor het milieu, maar is ook niet echt bevorderlijk voor je leidingen en rubbers.

Cillit Bang

Ook producten als Cillit Bang zijn niet bepaald aan te bevelen. Ze bevatten sulfaminezuur (tegen kalkaanslag) en fosforzuur (detergent), andere zepen, natriumcarbonaat (soda), natriumpercarbonaat (peroxide – bleekmiddel) en limoneen bevattend parfum. Het spul is irriterend voor de huid en kan allergieën veroorzaken.

Biotex

Biotex is ook een veelgenoemd middel. Daarbij is -denken we – de idee dat het ‘Bio’ in de naam doorslaggevend is. Iets met enzymen en zo. Biotex bestaat uit de volgende ingredienten: Natrium Sulfaat (zuurteregelaar; antiklontermidel), Natrium Carbonaat (soda), Natrium Dodecylbenzeensulfonaat (detergent), Natrium Silicaat (waterglas – irriterend voor huid, ogen en luchtwegen – kan longoedeem veroorzaken; corrosief voor aluminium en zink), Water, Zeoliet (klei), C12-15 Pareth-7 (detergent), Stearinezuur (detergent), Natrium Acrylzuur (detergent – irritrerend voor huid en ogen; milieuschadelijk), Parfum, Natrium Chloride (keukenzout) , Cellulose gom (verdikkingsmiddel), Natrium Bicarbonaat (baksoda of zuiveringszout – ontzuurder), Tetranatrium EDTA (zuurteregelaar, chelerend {sluit andere stoffen in} – irriterend voor huid en ogen), Calcium Natrium EDTMP (detergent – corrosieremmer), Cellulose (bindmiddel), Calcium Carbonaat (kalk), PEG-75 (lanoline – detergent), Kaoline (klei), Titanium Dioxide (kleurstof – witmaker), Dextrine (kleefstof), Subtilisine (Ah! het eerste enzym… – protease, breekt eiwitten af), Sucrose, Sorbitol , Maiszetmeel, Lipase (enzym – breekt lipiden (vetten) af), Amylase (enzym – breekt zetmeel af), Hydroxypropyl methyl cellulose (bindmiddel), Dinatrium Distyrylbiphenyl Disulfonaat (optische witmaker), Natrium Thiosulfaat (enzym stabilisator) en Mannanase (enzym – breekt polysacchariden af)

[EDIT] We werden door een lezeres op Biotex Groen opmerkzaam gemaakt. Daarin zouden natuurlijke enzymen zitten. Even gekeken op de site van de fabrikant. Er zitten exact de zelfde ingrediënten in, als in Biotex Blauw. (mogelijk wel in een andere samenstelling, echter wel in de zelfde volgorde). De volgorde is altijd in afnemende hoeveelheid . Er staat niet bij of dat volgorde in gewicht of volume is. Wij gokken het eerste. Het ‘groen’ in biotex heeft niets te maken met milieuvriendelijkheid. Biotex is altijd verpakt geweest in een groene (inweekmiddel) en een blauwe verpakking (voorwasmiddel), die dus de zelfde samenstelling lijken te hebben. [EINDE EDIT]

Vaatwastabletten

Gebruik geen agressieve ontvetters zoals vaatwastabletten. Als je precies wilt weten wat daar in zit lees dan dit (technische) artikel. Vaatwastabletten kunnen ook schimmels bevatten, die op rubber vermeerderen.

Steradent

Tabletten voor reiniging van kunstgebitten is ook een favoriet tankreinigingmiddel bij veel camperaars. Deze bevatten echter altijd agressieve Peroxiden.

Tankreiniger (‘Rood’)

Kant-en-klaar leidingen- en grijswatertank reinigingsproducten (’tankreiniger’) bevatten werkzame bestanddelen als Natriumsulfaat, Kaliumpersulfaat, Waterstofperoxide, Calciumhypochloride, Natriumhypochloride, Natriumperoxydisulfaat, dus ook daar ben je niet zeker van het milieu-effect. Middelen met Propyleen glycol (1,2propaandiol) als werkzaam bestanddeel zijn niet of nauwelijks milieuschadelijk.

Groene zeep

Maar wat dan wel? Beter gebruik je geen groene zeep. Deze is nog al vettig en kan als een film in je tank blijven hangen.
Je kunt gemakkelijk en goedkoop een veilig eigen middeltje samenstellen. Denk daarbij aan Soda, Citroenzuur, enzymen (hé, die had je allemaal al langs zien komen als ingrediënten van veel te dure producten) en verder (biologische) schoonmaakmiddelen.

Allesreiniger

Kies een allesreiniger boven specialistische reinigingsmiddelen, zoals keukenreiniger of badkamerreiniger. Die bevatten namelijk bleek en/of zuren. Een allesreiniger bevat vaak alleen water, parfum en detergenten. Ecologische allesreinigers werken (op één na) slechter dan niet-ecologische (Consumentenbond). Wil je ook ontkalken, dan is een allesreiniger wel te overwegen, of je doet er wat citroenzuur bij.

Schade aan milieu, je zelf en je camper

In veel schoonmaakmiddelen zitten hormoonverstorende en zelfs kankerverwekkende stoffen. Vermijd producten met conserveermiddelen en geurstoffen die irritatie en allergie kunnen veroorzaken, alsmede ammoniak (kan leiden tot irritatie van de huid, ogen, keel en longen).

Wat wel- en hoe te gebruiken?

Gebruik producten met niet-ionische tensiden (zeep). Deze zijn minder agressief dan anionische tensiden. Meer hierover lezen? Doe deze middelen in verstandige hoeveelheden met (lauw/warm) water samen in de grijswatertank. Liefst tijdens het rijden, waardoor het mengsel intensief wordt omgeschud in de tank. Vergeet ook niet je leidingen met dit spul te vullen.

Als je dan op je bestemming bent kun je de afvalwatertank in de daartoe bestemde put aflaten en deze goed omspoelen om de resten schoonmaakmiddel er uit te spoelen (vergeet daarbij ook niet je gootstenen en leidingen te spoelen). Wij hebben zelf na een reis van 6 maanden wel eens flinke klodders drab uit de leidingen moeten halen, daar waar ze in de vuilwatertank uitkomen.

Doe dit dus met enige regelmaat. Bij een hoge buitentemperatuur (en dus snellere bacteriegroei) doe je dit vaker dan bij koud weer. Bij intensief gebruik van je camper vaker dan bij af-en-toe.

Voorkomen is beter

  • Voorkom dat etensresten en haren in het afvalwater terecht komen. Plaats zeefjes in je afvoeren
  • Voorkom vet in je tank en leidingen. Dat doe je door vette pannen, borden en bestek eerst met keukenpapier af te nemen voordat je ze afspoelt en afwast.
  • Gebruik zo weinig mogelijk zeep en wasmiddelen.

Heb je zelf alternatieven ontwikkeld die goed werken? Heb je aanvullingen? Commentaar? Reageer dan hieronder.
Om te kunnen reageren moet je geregistreerd zijn.

Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons