De was is gedaan, de berg beklommen, het kasteel nauwkeurig op de plaat vastgelegd en alle hoeken en gaten van de oude stad zijn verkend. We trekken verder van Molina de Aragón naar Albarracín.
Albarracín – Stad
Ook hier is het weer het kasteel dat onze aandacht trekt bij het uitstippelen van onze route, maar zeker ook de locatie van de stad op een bergrug, die oude steden zo pittoresk maakt.
En pittoresk ís het er want in 2018 werd Albarracín door de lezers van de krant El País uit 250 Spaanse steden verkozen tot het mooiste stadje van Spanje.
De stad dankt haar naam aan de Banu Razin, een berberstam die hier neerstreek in de 9e eeuw. Het middeleeuwse stadscentrum is prachtig bewaard gebleven, ook na eeuwen geregeerd te zijn door moslims. In de 12e eeuw kwam het terug in katholieke handen, waardoor het een Romaanse kathedraal en de resten van een Moors Alkazar bezit.
Omgeving
Wat we niet ingepland hadden, maar wat bleek tijdens ons verblijf op de CP is, dat de omgeving daar prachtige kloven bevat, die een magneet vormen voor bouldering (rotsklimmen). Een korte wandeling vanaf de CP door een van deze kloven leidde ertoe dat we een dag langer bleven, waarop we de volgende dag een trektocht van een aantal uren maakten over karrensporen, rotspaadjes en ellenhoge trappartijen om de rotstekeningen (Pinturas Rupestres) te vinden.. Toegegeven, achteraf hadden we die op een heel wat makkelijker manier kunnen zien door er naar toe te rijden, maar die wandeltocht was een belevenis op zich.
De tocht duurde aanmerkelijk langer dan voorheen gepland. Gelukkig kwamen we een paar lieve Nederlandse rotsklimmers tegen, die bovenop een rotsformatie op een parkeerplaats stonden. Niet alleen wezen ze ons de weg naar de rotstekeningen (vanaf dit pad slecht aangegeven), maar ze vulden ook nog eens een fles water voor ons en schoven ons een taartje in de mond. Dat was een welkome ravitaillering! Sorry jongens, we vonden een kortere route terug en hebben dus niet op de terugweg gezwaaid, zoals beloofd. Bij deze….
En over rotsen gesproken… Hier vind je een groot aantal rotsen met fraaie ribbelpatronen: de zogenoemde Liesegang ringen.
En zoals het natuurwandelingen betaamt kwamen we ook weer hel veel moois op het gebied van planten en dieren tegen. Een pad, geplaveid met Argusblauwtjes, krekels met azuurblauwe vleugels en oesterzwammen, die heerlijk smaakten!
Volgende etappe: Teruel
Heb je iets aan onze informatie gehad?
Dan zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Wil je weten wie wij zijn en wat we doen? Lees dan Over ons. We waarderen het enorm als je je abonneert. Kost niets, je krijgt bericht van nieuwe posts en je dingt automatisch mee als we winacties kunnen organiseren.