Area Park Salamanca
Na Ampudia stomen we door naar Salamanca, waar we op 8 kilometer van de oude stad camperplaats “Area Park Salamanca” vinden. Gelegen op een (rustig) industrieterrein, makkelijk met de auto te bereiken en ook fietsen is (qua afstand) een optie.
Wouw!
Meteen als we aankomen worden we begroet door een laag overvliegende rode wouw, waarvan we er later nog veel meer zien. Er is in deze buurt veel vleesverwerkende industrie, met name jamoneras (hammenmakerijen). De wouwen blijken van het slachtafval te genieten. Het glooiende terrein is ideaal voor ze om op de wind hun magnifieke glijvluchten uit te voeren, bijsturend met hun karakteristieke gevorkte staart. Uiteraard schieten we hier wat plaatjes van 🙂
Musea
We bezoeken Salamanca en parkeren nèt buiten de oude stad op het parkeerterrein bij de grote supermarkten (Lidl en Mercadona). Van daar gaan we te voet de binnenstad in via de Romeinse voetbrug. Aan de overzijde van de rivier Tormes komen we bij twee musea: het Casa Lis (Art Deco en Art Nouveau museum) en het Museo de Historia de la Automoción de Salamanca (Geschiedenis van auto’s en motoren). Helaas mag in het Casa Lis maar zeer beperkt gefotografeerd worden (waarom toch?), dus gaan we helemaal los in het automuseum, dat onderhoudend is.
Kathedraal
Hiervandaan lopen we naar de Catedral de Salamanca, waarbij we héél blij zijn dat we niet meer met filmrolletjes werken! Prachtig, allemaal!
In feite zijn het twee gebouwen. Je komt binnen bij de nieuwe kathedraal en via een verbinding kom je bij de oude kathedraal. Het zijn twee heel verschillende gebouwen en dat maakt het extra interessant.
Nieuwe kathedraal
De Catedral Nueva heet formeel de Catedral de la Asunción de la Virgen (Kathedraal van de Tenhemelopneming van Maria). De bouw van deze drieschepige laatgotieke kerk startte in de 16e eeuw in opdracht van Ferdinand V van Castilië en hij werd in de 18e eeuw voltooid. Het is de op één na grootste en de op één na hoogste kathedraal van Spanje, best wel apart dus.
Buitenzijde
De kathedraal is aan de buitenkant versierd met puntgevels, friezen, balkons, wapenschilden en beelden. Door de lange bouwtijd vond er vermenging van stijlen plaats, waardoor er plateresco en barokke elementen in zitten. Plateresco betekent letterlijk ‘op de wijze van de zilversmid’.
In de façade zijn drie portalen met veel sculpturen. Tijdens herstelwerkzaamheden in 1992 is door kunstenaar Jeronimo Garcia op de noordelijke Puerta de Ramos een uit steen gehouwen astronaut geplaatst, in de traditie van de oude steenhouwers. Die verstopten vaak eigentijdse afbeeldingen tussen de motieven, waardoor ze ‘hun handtekening’ achterlieten. Naast de astronaut heeft hij ook een faun met een ijshoorntje in zijn hand gemaakt … Allemaal op zoek naar deze ‘Easter Eggs’!
Binnenzijde
Het plafond is versierd met prachtige bogen en plafondschilderingen. Het interieur heeft een hoofdzakelijk barokke versiering. De kerk heeft vele rijk versierde kapellen in de zijbeuken en er is een aantal (moderne) schilderijen te zien. Vie een zijkapel loop je de oude kathedraal in.
Oude kathedraal
Omdat de nieuwe kathedraal werd gebouwd, was de oude kathedraal bijna gesloopt. Gelukkig is dit prachtige gebouw in originele staat behouden gebleven. De Catedral Vieja de Santa María is gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw. De kerk is gewijd aan Santa María de la Sede (Maria van de Heilige Stoel). De bouw startte in 1152. Het resultaat is een versmelting van Romaanse en gotische bouwkunst. De sfeer is veel ingetogener en intiemer dan de overdadige sfeer van de nieuwe kathedraal.
Het indrukwekkende retabel bevat 53 schilderingen, met o.a. voorstellingen uit het leven van Maria. In het koorgewelf bevinden zich fresco’s van het laatste oordeel. In de kerk kun je prachtige muurschilderingen bewonderen. Wij vinden de oude kathedraal veel mooier dan de nieuwe.
Kloosterhof
Door een Romaanse poort kom je vervolgens in de oude kloosterhof, die is ingericht als museum. De Torre del Gallo, toren van de haan, heeft Romaanse vensters, arcaden, vier torens en een koepel met byzantijnse vormen.
De middeleeuwse ‘Ieronimus’ toren van de oude kathedraal is te beklimmen. Je kunt dan het dak van de oude kathedraal bekijken en hebt een mooi uitzicht over de stad.
Lunch
Vanaf de kathedraal lopen we naar het Palacio Anaya, dat nu een deel van de universiteit huisvest. Net om de hoek van het paleis lunchen we in Restaurante Bar Las Caballerizas, dat in feite in de kelder van het Palacio gehuisvest is.
Na de lunch gaan we via het Plaza Colón (standbeeld van Chris Columbus) naar het voormalig paleis van aartsbisschop Fonseca. Als voormalig hoofdkwartier van de zouthandel wordt dit ook wel het Palacio de la Salina genoemd. Het paleis is nu in gebruik bij de Provinciale Raad van Salamanca en soms is het geopend voor tentoonstellingen. Nu was alleen de patio te bezichtigen, wat op zich al fijn was.
Plaza Mayor
Verderop komen we via de Plaza del Poeta Iglesias op het indrukwekkende Plaza Mayor. Helaas werd de weidsheid en schoonheid van dit ‘oerspaanse’ vierkante plein wat teniet gedaan door het vol te zetten met stalletjes. Dat kan leuk zijn, maar als het allemaal boekenstallen zijn haken we af. We lezen immers geen Spaans. ’s Zomers moet het een feest zijn hier een bakkie te doen of te lunchen. We verlaten het plein via de overzijde en komen op het Plaza de la Libertad. Even een oase van rust in deze sterk naar duivenpoep ruikende stad.
Via Calle Ursula en het park Campo de San Francisco lopen we via de Capilla de la Vera Cruz en het Casa de Muertes naar het Palacio de Monterrey / Casa de Alb. We gaan hier niet naar binnen aangezien je er geen foto’s mag maken. De reviews waarschuwen verder voor een langdradige audiogids die eigenlijk alleen de familie Alba verheerlijkt. Nee, dank u!
Clerecía – de Stairway to Heaven
Dus lopen we via Calle de la Compañia naar het Clerecía gebouw, waar je de toren kunt beklimmen via – wat zij zelf noemen – de Scala Coeli: de ‘Stairway to Heaven’, dus. Dat moeten we zien! En zeker: je hebt er een fantastisch uitzicht over Salamanca. De Clerecía herbergt momenteel de Pauselijke Universiteit van Salamanca (in de volksmond “la Ponti” genoemd), maar behoorde oorspronkelijk toe aan de jezuïeten onder de naam Colegio Real de la Compañía de Jesús, totdat Karel III de verdrijving van de jezuïeten uit Spanje verordende. Hierna werd het gebouw overgedragen aan de koninklijke geestelijkheid van San Marcos (waarvan de huidige naam is afgeleid). Later toen de Pauselijke Universiteit van Salamanca in 1940 werd opgericht, werd de Clerecía het hoofdkwartier van de universiteit.
De indrukwekkende gevel bestaat uit het centrale gedeelte met de toegangsdeur tot de kerk en twee grote torens. Het gebouw werd eigenlijk ontworpen voor het stadhuis aan de Plaza Mayor, maar om de esthetiek van de Plaza niet te doorbreken met zulke hoge torens is het ontwerp hergebuikt voor de Clerecía. Alleen de torens zijn toegankelijk voor het publiek, maar via een venster in een tussenverdieping heb je (beperkt) uitzicht op de kerk. De torens zijn via een luchtbrug met elkaar verbonden en bieden – zoals gezegd – een fantastisch uitzicht over Salamanca.
Conchas
Tegenover het Clerecía staat het Casa de Conchas. In dit voormalig paleisje zit nu de bibliotheek van Salamanca. De patio is vrij toegankelijk en moet je zeker gezien hebben. De naam van dit gebouw komt overigens van de vele schelpvormige (schelp is concha in het Spaans) versiersels op de gevels.
Onder het genot van een kopje (Delta-)koffie nemen we bij ‘La Portugesa’ er een lekker amandeltaartje bij en lopen daarna door naar het belangrijkste gebouw van de universiteit. Met de naam ‘Rana de la Universidad’ (rana = kikker), naar de versierselen op de poort van het gebouw. Alles in Salamanca ademt overigens ‘studentenstad’: veel hippe barretjes, veel jongelui op straat, etc.
Langzamerhand gaat we weer terug richting parkeerplaats via het Parque Arqueológico del Botánico en het Alcázar de Salamanca. En dan te bedenken dat we nog niet eens de helft van de bezienswaardigheden hebben gezien!
Volgende etappe: Cáceres
Als je iets aan onze informatie gehad, zouden we het zéér waarderen als je dat wilt vermelden op je site of social media (liefst natuurlijk met een link naar deze pagina:)
Als je je abonneert, krijg je per email bericht van nieuwe posts en je dingt automatisch mee als we winacties kunnen organiseren. Kost je niets en levert misschien nog wat op :). En het mes snijdt aan twee kanten: door je te abonneren hebben wij een sterkere positie om acties te organiseren.